Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

S pomocí dopingu za rekordem. Plavec za milion dolarů kývl na bizarní výzvu

Australský plavec James Magnussen se hodlá zúčastnit bizarního klání. foto: Profimedia.cz

Šampion James Magnussen se vrací k plavání. Ale rozhodně nepůjde o klasické měření sil. Trojnásobného mistra světa zlákala podivná výzva. Na speciálních hrách se pokusí za podpory dopingu překonat letitý světový rekord na kraulařské padesátce.
  12:09

Dvaatřicetiletý australský plavec to uvedl v rozhovoru pro australskou rozhlasovou sanici SEN.

Od začátku mi to přišlo jako velmi zajímavý nápad. A všichni olympionici - zejména ti z Austrálie - ví, že ve světě se zakázané látky běžně užívají. Takže na mezinárodních akcích to nejsou férové závody.

Magnussen, který kariéru ukončil před pěti lety, kývl na nabídku pořadatele tzv. Vylepšených her (Enhanced Games). Za pokus o překonání rekordu by měl trojnásobný olympijský medailista dostat milion dolarů.

S nápadem uspořádat závody, kterých se budou moci účastnit i sportovci užívající zakázané látky, přišel australský obchodník Aron D’Souza. Enhanced Games by se měly uskutečnit letos, ale termín zatím nebyl stanoven.

„Od začátku mi to přišlo jako velmi zajímavý nápad,“ řekl Magnussen. „A všichni olympionici - zejména ti z Austrálie - ví, že ve světě se zakázané látky běžně užívají. Takže na mezinárodních akcích to nejsou férové závody,“ dodal.

Australský plavec James Magnussen pózuje se zlatou medailí ze závodu na 100 metrů v roce 2013 na MS v Barceloně.

Rekord na kraulařské padesátce drží s časem 20,91 sekundy Brazilec César Cielo, který ho v roce 2009 zaplaval v posléze zakázaných celotělových plavkách. Magnussenovým maximem je jedenáct let starý výkon 21,52.

„Říkal jsem si, že za správnou cenu bych to zkusil. Takže za milion dolarů ten rekord překonám,“ přidal Magnussen. Dopingem prý ale nehodlá riskovat zdraví. „Pojedu do Ameriky, aby mi poradili a abych získal ty správné podpůrné prostředky,“ uvedl.

Celou přípravu navíc australský plavec zdokumentuje. „Všechno budeme natáčet. Chceme ukázat, že to jde udělat pořádně a bezpečně. Chceme vytvořit sportovce, jakého svět ještě neviděl,“ prohlásil Magnussen.

Magnussen je držitelem zlatých medailí z mistrovství světa 2011 v Šanghaji (100 m volný způsob a 4 x 100 m volný způsob) a 2013 v Barceloně (100 m volný způsob). Na olympiádě v Londýně 2012 získal stříbro (100 m volný způsob) a bronz (4 x 100 m polohovka), v roce 2016 v Rio de Janeiro přidal bronz (4 x 100 m volný způsob).

Autoři: ,