Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Proč boxeři můžou, a my ne? Jeho koučování Williamsové skončilo bouří, teď si stěžuje na pravidla

Sport

  11:14
NEW YORK / PRAHA - Trenér Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou netuší, proč koučink přímo na kurtu není v zápasech povolen. Částečně tak reaguje na velkou kontroverzi, jejíž součástí byla právě Serena ve finále US Open.

Serena Williamsová. foto: Reuters

Serena Williamsová? Na US Open zašla až moc daleko, míní Federer

„Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč je tenis jediným sportem, kde není koučink během zápasu povolen. Vidíte to ve všech typech sportů, zimních či letních, že trenéři stojí podél čáry či hrazení a dirigují své svěřence,“ říká Mouratoglou.

A pokračoval. „Ale nejsou to jen týmové sporty. Na boxery někdo konstantně volá a dává jim rady, cyklisté mají kontakt s týmem přes vysílačky, a golfisté si otevřeně povídají se svým caddym. Lidé, kteří říkají, že je tenis zápasem jednoho proti jednomu, by se měli podívat na tyhle sporty, kde je to také člověk versus člověk,“ rozčiluje se bývalý hvězdný tenista.

„Nemůžete ji prostě nechat vyhrát?“ ptá se rozhodčí soupeřky.
Serena Williamsová se natahuje na return

Právě on byl jednou z ústředních postav dramatického finále proti Japonce Ósakaové. Francouzský trenér měl dávat Williamsové skryté pokyny, které ale byly tak nápadné, že si jich rozhodčí Carlos Ramos všiml. A udělil Američance varování.

Pokud by zde vše skončilo, tak by se asi na celý problém zapomnělo. Jenže ve druhé sadě vzteky mrštila raketou o zem a sudí jí kvůli druhému prohřešku proti kódu udělil trestný fiftýn. To Williamsovou rozlítilo a začala rozhodčímu spílat.

„Nicméně jak říká Rafael Nadal, když už se svým trenérem cestujete přes celý svět, nedává žádný smysl nařízení, že vám nemůže pomoci v důležitých momentech,“ dodává Mouratoglou.

Autor: