130 let

Jaromír Jágr | foto: Lidové noviny

Rangers neuvažují o výměně Jágra

Sport
  •   17:06
NEW YORK - New York Rangers neuvažují o tom, že by příští sezónu odehráli bez Jaromíra Jágra. I přesto, že má český útočník letos slabší sezónu, stále je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Generální manažer newyorských Rangers Glen Sather dal jasnou odpověď na spekulativní otázky kolem dalšího možného působiště Jaromíra Jágra, které se vyrojily s blížícím se koncem uzávěrky
výměn v zámořské NHL. Prohlásil totiž, že o žádné výměně týkající se kapitána týmu neuvažuje a naopak by přivítal, kdyby měl Jágra v týmu i v příští sezoně.


Česká hvězda má ve smlouvě klauzuli, že nemůže být vyměněna jinam bez svého souhlasu. "Kdybych se ho zeptal, zda chce odejít, možná by řekl ano. Ale já s ním o ničem takovém mluvit nehodlám," řekl Sather deníku Edmonton Journal. Uzávěrka přestupů je v prestižní soutěži již v úterý. "Vyměnit Jágra? Nikdo mi kvůli němu nevolal. A proč bych to chtěl udělat já sám?" ptal se zámořských novinářů Sather.


Jágr sice nemá na svém kontě zdaleka taková statistická čísla jako v předchozích dvou sezonách v dresu Jezdců, po skončení tohoto ročníku mu vyprší stávající smlouva a navíc se v první polovině sezony nedařilo podle očekávání ani celému týmu, ale spousta věcí stále hraje v jeho prospěch. Vedení dobře ví, jak Jágr dře na tréninku, protože není spokojen sám se sebou. Navzdory slabšímu bodovému přínosu pro tým je stále jeho druhým nejproduktivnějším hráčem a navíc to vypadá, že s blížícím se play off a zvyšující se důležitostí duelů jde nahoru výkon Jágra i celého týmu.


Za 64 odehraných zápasů základní části nasbíral desátý nejproduktivnější hráč historie NHL 55 bodů za 17 branek a 38 asistencí. V posledních pěti zápasech, z nichž tým vytěžil devět bodů, si však připsal osm bodů za dva góly a šest asistencí a především přerušil dlouhou sérii 12 zápasů bez vstřelené branky. "V předcházejících ročnících střílel ze všech pozic, ale tuto sezonu to nedělá. Ke střelbě se sice dostane, ale už ne tolik jako předtím. Podle mě je to otázka sebedůvěry, to se však stává každému," všiml si Sather.

Jednoznačně ho tady chci
Autor 638 gólů v NHL, který nedávno oslavil šestatřicáté narozeniny, by si mohl vysloužit automatické prodloužení smlouvy o další rok, kdyby pokořil hranici 84 bodů v základní části a navrch úspěšně provedl Jezdce nástrahami prvního kola play off. "Jágr je stále nejlepším hráčem našeho týmu. Většinu zápasů má kolem sebe dva protihráče a strhává na sebe hodně pozornosti. Zcela jednoznačně ho tady chci mít zpět i příští rok," netajil Sather své záměry.

Pokud však bude chtít udržet Jágra na Manhattanu, bude se s ním muset přes léto dohodnout na podmínkách nové smlouvy. V současnosti je Jágr pro Rangers jedinečný také v tom, že mu od příchodu z Washingtonu platí "pouze" 4,9 milionu dolarů ročně a o zbývajících 3,5 milionu se starají Capitals.


Pokud by Jágr žádal dodatek o nezbytnosti svého souhlasu při případné výměně, Sather by nebyl proti. Podle jeho názoru tím získávají hvězdy jistou ochranu. "V lize je asi 80 hráčů, kteří mají takovou smlouvu. Ten dodatek znamená pouze to, že hráč může ovlivnit, kam půjde. Dává mu to tak určitou kontrolu nad jeho vlastním osudem," uvedl.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK