Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Roušky při sportu uvnitř zůstanou povinné. Hýbejte se raději venku, vzkázal ministr Blatný

Sport

  16:41
Praha - Ministr zdravotnictví Jan Blatný bude jednat s Národní sportovní agenturou (NSA) a zástupci jednotlivých sportů, ale z nařízených opatření pro amatérský sport včetně nošení roušek při samotné aktivitě ustupovat nehodlá. Případné zmírnění režimu připustil až v situaci, kdy se ještě zlepší epidemiologická situace. Novinářům ve středu ve sněmovně ale neupřesnil, co by muselo nastat ani kdy by se tak mohlo stát.

Posilování v roušce ve fitness. foto: Reprofoto

Amatérský sport dostane zelenou od čtvrtka, kdy se otevřou i vnitřní sportoviště. Pro tréninky ale bude platit omezení na maximálně deset osob uvnitř a především povinnost nosit roušku. Toto rozhodnutí je od neděle terčem kritiky ze všech stran, ale Blatný stále trvá na svém.

„Teď bych opravdu nějakou zásadní změnu dělat nechtěl, protože je to postavené na jakési předvídatelné strategii. Aspoň v současné době bych opravdu rád upřednostnil sportování venku před sportováním uvnitř. I s tím, že ty restrikce znepříjemňují sportování uvnitř, to nijak nezapírám,“ řekl.

Aerobní cvičení v roušce ve fitness.
Boxování do pytle v roušce moc pohodlné není.

Nedělní rozhodnutí o rouškách, které v pondělí potvrdila vláda, nikdo nepředpokládal. Zaskočena byla i NSA, která se zástupci ministerstva zdravotnictví včetně hlavní hygieničky Jarmily Rážové vyjednávala režim pro sport. S rouškami při aktivitě se nepočítalo.

Další schůzka je naplánovaná na čtvrtek, ale dnešní ministrovo vyjádření nedává příliš naděje na rychlou změnu. „Plánujeme jednání se sportovní agenturou, se zástupci jednotlivých sportů, abychom toto všechno nějakým způsobem probrali a pouvažovali nad tím, jak to bude řešeno do budoucna. Budeme spolu s jednotlivými sportovními svazy hledat cestu, jak ta opatření upravovat, jakmile to epidemiologická situace dovolí,“ řekl Blatný bez dalšího upřesnění.

Změny si neumí představit také proto, že už ze současného uvolnění po přechodu na třetí stupeň má určité obavy. Chce si od zástupců sportu poslechnout, jaká jiná opatření mimo roušek mohou nabídnout.

Rouška sportování znechutí. Jansta: Děti místo toho radši zůstanou doma

Připomněl také, že není vhodné míchání dětských kolektivů, proto se také ve školách nesmějí míchat třídy. „Teď si vezměte, co se stane, když budu držet celý den děti ve škole v homogenní skupině a oni se pak odpoledne z deseti škol sejdou na nějakém dejme tomu baseballovém zápase. To je takový protimluv, že to si v současné době dovolit nemůžeme,“ vykládal ministr.

Stýkání dětí bez ohledu na školy a třídy ale od čtvrtka povolené bude. Venku se mohou sportovní i jiné aktivity odehrávat až v padesátičlenných skupinách. Řada sportovních klubů plánuje zatím trénovat venku, i když se věnují primárně halovému sportu, a oddíly většinou navštěvují děti z různých tříd i škol.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!