Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rozšíří se olympiáda v Paříži o netradiční sporty? O slovo se hlásí breakdance

Sport

  12:14
PAŘÍŽ/PRAHA - V roce 2024 v Paříži by mohl mít na olympijských hrách premiéru breakdance. Organizátoři chtějí mít v programu také sportovní lezení, skateboarding a surfing. Jejich návrh na doplnění obvyklé skladby olympijských sportů musí schválit Mezinárodní olympijský výbor.

Breakdance. foto: Red Bull Content Pool

Ve skateboardingu, surfingu a sportovním lezení se bude pod pěti kruhy poprvé soutěži příští rok v Tokiu. Dalším novým sportem na hrách v Japonsku bude karate, zatímco baseball se díky volbě pořadatelů do programu vrátí po dvanácti letech. Na dalších hrách ale zřejmě bude opět chybět stejně jako karate.

Právě od her v Tokiu umožnil Mezinárodní olympijský výbor pořadatelům podílet se na tvorbě programu a přidat k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových.

Velký zájem dostat se na hry v Paříži projevovaly squash, snooker a šachy.

Zdánlivě překvapivou volbou francouzských organizátorů je breakdance. Akrobatický druh tance vznikl v 70. letech minulého století v USA a postupně získal i soutěžní podobu. Francouzi v něm spolu s Američany patří k nejlepším na světě. Pod pěti kruhy se v breakdance soutěžilo už loni na olympiádě mládeže v Buenos Aires.

Provizorní souhlas se zařazením dodatečných sportů má MOV vyslovit v červnu. Příští rok v prosinci výkonný výbor definitivně potvrdí program her v Paříži.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!