130 let
Dinara Safinová.

Dinara Safinová. | foto: ČTK

Safinová odstoupila v slzách z Turnaje mistryň, jedničkou nebude

Sport
  •   20:35
DAUHÁ - Tenistka Serena Williamsová zakončí poprvé po sedmi letech sezonu jako světová jednička. Američanka vystřídá v čele dvouhry WTA dosavadní jedničku Rusku Dinarou Safinovou, která dnes odstoupila kvůli zranění zad z Turnaje mistryň v Dauhá.

Ruska se vrátila do čela žebříčku v pondělí a vedla před Serenou Williamsovou o 155 bodů. Američanka, letošní vítězka Australian Open a Wimbledonu, ale už vyhrála své úvodní utkání v Kataru, díky čemuž získala 160 bodů, což jí stačí, aby Safinovou předstihla.

Safinová vzdala po jedenácti minutách duel se Srbkou Jelenou Jankovičovou už na začátku prvního setu za stavu 1:1 a 15:40 se slzami v očích. Ruska údajně laboruje se zádami již tři měsíce a dostala kortikoidové injekce, aby mohla v Dauhá nastoupit.

"Je to veliká smůla pro Dinaru. Říkala mi, že má problémy se zády," uvedla v rozhovoru na kurtu Jankovičová. Safinová zůstala najednou stát na krutu po svém servisu a z očí se jí řinuly slzy. Pak přišla k síti, sedla si na lavičku s ručníkem a oznámila, že odstupuje.

V prvním utkání dne dokázala Caroline Wozniacká otočit téměř ztracené utkaní Dánka dnes odvrátila v duelu s Běloruskou Victorií Azarenkovou ve třetím setu mečbol a vyhrála 1:6, 6:4 a 7:5.

"Pořád jsem bojovala, protože jsem věděla, že se musím zlepšit, jinak mě (Azarenková) přejede. A vyšlo to," řekla Wozniacká, finalistka letošního US Open a čtvrtá hráčka světa po tříhodinové bitvě. Po výhře políbila otce Piotra, který seděl v hledišti, a zamávala i početné skupince dánských fanoušků v hledišti. "Moc jim děkuji, protože mi v utkání velmi pomohli," řekla tenistka.

Devatenáctiletá Wozniacká hrála se zavázaným stehenním svalem a v prvním setu na o rok starší soupeřku nestačila. Od druhého setu ale hru vyrovnala a dokázala zápas posunout do třetího dějství.

V rozhodujícím setu si obě hráčky dohromady osmkrát vzaly servis. Za stavu 4:5 odvrátila Wozniacká při svém podání mečbol a Azarenková vzteky rozmlátila raketu, za což přišla o další bod. "Ona závěr nezvládla, byla už unavená a začala být negativní," všimla si komentátorka utkání Němka Anke Huberová, bývalá světová čtyřka.

Azarenková poslední tři hry utkání ztratila a přišla o druhou výhru v turnaji. V úterý totiž porazila Jelenu Jankovičovou.

Autor: ČTK