130 let

Sofia Keninová vyzve v semifinále Roland Garros Petru Kvitovou. | foto: Reuters

Semifinálová soupeřka Kvitové se v Paříži těší na nákupy. Ale ráda si na ně počká

Sport
  •   14:02
Sokyně Petry Kvitové v semifinále Roland Garros? Američanka narozená v Moskvě, která před zápasy někdy brečí. Na kurtu se ovšem Sofia Keninová rve do padnutí. A nenávidí porážky.

Dcera ruských emigrantů na Floridě odmalička snila s bezbřehou odvahou. Potkala se s Kurnikovovou, Courierem či Clijstersovou. Prohlašovala, že se stane světovou jedničkou. Dychtila po pozornosti, které se jí navzdory mládežnickým triumfům - také kvůli drobné postavě - nedostávalo.

Sofia Keninová vyzve v semifinále Roland Garros Petru Kvitovou.
Sofia Keninová vyzve v semifinále Roland Garros Petru Kvitovou.

Sofii Keninovou, jíž její nejbližší říkají Soňa, popohání za úspěchem vroucí touha. Po lednovém triumfu na Australian Open už sice není přehlíženou děvenkou, nicméně její šílená chuť vítězit neochabuje.

Petru Kvitovou čeká v semifinále Roland Garros tuze krušná šichta. Keninovou jen tak něco nezlomí. Její rodiče Alex a Lena se v roce 1998 vrátili z USA do Moskvy, aby se holčička narodila do širšího kruhu příbuzných. Načež se nadobro odstěhovali za oceán.

Útlá Soňa se záhy chopila rakety a umně se s ní oháněla. „Nejděsivější malé stvoření, jaké jsem kdy viděl,“ pronesl trenér Rick Macci, jenž ji vedl od pěti do dvanácti.

Do míčů bušila zázračná dívka hned po odskoku soustředěně a zarputile. Když náhodou prohrála, okamžitě žádala odvetu, protože nesnesla ten protivný pocit. Tato vlastnost jí zůstala dodnes. Pro výhru by podstoupila cokoliv.

Semis @rolandgarros #RG2020 ☺️

7. října 2020 v 19:24, příspěvek archivován: 8. října 2020 v 13:28

Letos v Melbourne se v šatně několikrát rozplakala, než se vydala do boje. Na kurtu však přemohla krajanku Gauffovou, domácí modlu Bartyovou či Španělku Muguruzaovou ve finále. Když v něm ve třetí sadě čelila třem brejkbolům, zachránila se troufalými peckami, po nichž se z tribun ozývaly obdivné a užaslé vzdechy.

V rozhovoru pro stránku WTA si pak libovala, že se jí konečně dostává kýženého uznání. A svěřila se, že se chystá utratit pár dolarů v klenotnictví Cartier.

Taky teď se jí stýská po nákupech. V Paříži nesmí do ulic, a tak je zatím odkládá. A ráda. Slečnu, která nechodila do školy a učila se doma, od dvanácti koučuje táta Alex. Baví ji módní návrhářství a nejradši poslouchá rap.

Žádný cavyky. Hraj pořád to svoje, na soupeřce pak tolik nezáleží, radí kouč Kvitové

Ve čtvrtek odpoledne narazí v Paříži na Kvitovou, s níž má zatím naprosto odpornou bilanci 0-2. Podlehla jí na betonu v Miami a na antuce v Římě. Právě nejpomalejší povrch jí dřív neseděl. Loni však na něm ve městě nad Seinou přemohla Serenu Williamsovou, a tak ho vzala na milost. 

Na Roland Garros 2020 absolvovala už čtyři třísetové partie. V deblu s Mattekovou-Sandsovou navíc postoupila do čtvrtfinále. Na dvorcích tak při turnaji strávila přes patnáct hodin, zatímco Kvitová stihla svých pět výher za sedm hodin a dvacet minut.

Na únavu Keninové ovšem nelze spoléhat. Ani na lehké zranění stehna, jež v Paříži utrpěla při rozcvičce. Vydrží leccos. Provokace francouzských diváků při mači s Ferrovou přijala jako motivaci. Hbitá běžkyně s výtečným bekhendem ráda mučí rivalky stopbaly.

„Nedá balon zadarmo, Peťa musí atakovat její servis, který není nejrychlejší,“ odhalil jednu ze slabin zuřivé válečnice Jiří Vaněk, trenér Kvitové.

I českou levačku na kurtu žene statečné srdce, takže se schyluje k velké bitvě.

Autor: Karel Knap