130 let

Česká jednička ve skocích Jakub Janda. | foto: ČTK

Skokan Hájek kvůli operaci přijde o Turín

Sport
  •   19:23
LIBEREC - Skokan na lyžích Antonín Hájek (19) podstoupil operaci tříselné kýly. Rekonvalescence potrvá měsíc a mladý skokan tak přijde o start na olympiádě. Nahradí ho Borek Sedlák. Informaci potvrdil ředitel skokanského úseku lyžařského svazu Leoš Škoda.

Hájek si po středečním večerním tréninku v hale stěžoval na bolesti břicha. "Pořád se to stupňovalo, táta zavolal sanitku," vysvětlil. "Určitě je to velké zklamání, když tohle člověka potká čtrnáct dnů před olympiádou," řekl Hájek. Svoji účast v Turíně už ale obrečel. "Snad ještě mám čas na další olympiády," odkázal na nejbližší termín v kanadském Vancouveru.

Mladý skokan je v péči lékařů nemocnice v Liberci, kde byl v jedenáct večer operován. Pár hodin po operaci se už Hájek cítil mnohem lépe. "Už to nebolí, ale prudké pohyby dělat nemůžu. Snad začnu brzy chodit," řekl Hájek, kterému přivezli do nemocnice notebook. "Z ležení, které mě nebaví, bolí tělo víc, než kdyby člověk něco dělal.
Tohle mě docela štve," dodal.

Hájka nahradí Borek Sedlák
Hájkova neúčast je pro český tým ztrátou pro soutěž družstev. V sezoně byl Hájek trojkou za Jakubem Jandou a Janem Maturou. "S ním se dalo v družstvech něco uhrát, ale musíme to brát, že se to stalo," řekl Škoda.

Kromě Jandy, Matury a nyní i Sedláka, budou za Českou republiku závodit ještě Ondřej Vaculík a Jan Mazoch. Sedlák v sezoně získal první bod v seriálu Světového poháru a vyhrál Kontinentální pohár ve Svatém Mořici. "Teď může ukázat, co v něm je, a využít šanci," řekl Škoda.

Do Itálie pojedou také dalšé čeští závodníci v roli předskokanů. "Měli jsme štěstí, když jsme zaslechli u Slovinců, že tahle nabídka existuje," uvedl Škoda. Předskokany v Itálii budou Lukáš Hlava, Michal Doležal, Tomáš Kyncl a František Vaculík. Původně mezi nimi měl být i Sedlák, o jeho náhradníkovi se bude jednat.

Autor: