130 let
Jakub Janda.

Jakub Janda. | foto: ČTK

Skokan Janda vyhrál závod letní Grand Prix v Nižném Tagilu

Sport
  •   16:45
NIŽNIJ TAGIL (Rusko) - Někdejší vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru Jakub Janda vyhrál při své rozlučkové sezoně závod letní Grand Prix v ruském Nižném Tagilu. Na Uralu dnes udržel vedení po prvním kole a porazil o 4,1 bodu Slovince Jerneje Damjana, o třetí příčku se podělili Nor Anders Bardal a Polák Krzysztof Biegun.

Janda na podniku letní Grand Prix triumfoval po osmi letech. Naposledy se radoval v září 2005 v japonské Hakubě, kdy následně tento seriál vyhrál.

"Z vítězství mám radost. Mám za sebou pěkný víkend," řekl Janda, kterému se v Nižném Tagilu dařilo už v sobotu. Při svém vstupu do sezony v druhém kole výkonem 99 metrů překonal rekord středního můstku a dostal se na třetí příčku. Dnes díky skokům dlouhým 129 a 127 metrů celý závod ovládl.

"Skoky byly po technické stránce dobrý, aspoň že něco funguje," hodnotil Janda své výkony, ale směrem k zimě mírnil nadšení. "Léto je léto a zima je zima, v té může být všechno jinačí. Ještě zbývá přes dva měsíce než to vypukne a uvidí se, jak to pak bude vypadat," řekl pětatřicetiletý skokan z Frenštátu pod Radhoštem.

Je to největší úspěch českých reprezentantů v letošním ročníku letní Grand Prix, na stupně vítězů vedle Jandy vystoupili ještě shodně třetí Čestmír Kožíšek a Roman Koudelka. V dnešním závodě na velkém můstku byl šestý Antonín Hájek a třináctý Kožíšek.

Seriál letní Grand Prix bude pokračovat příští týden v kazašském Almaty.