130 let

Děti sportují pod dohledem atletických legend Barbory Špotákové a Jana Železného. | foto: ČTK

Špotáková a Železný chtějí v rámci nového projektu odtáhnout děti od počítačů

Sport
  •   19:14
PRAHA - Odtrhnout děti častěji od počítačů a přivést je k pohybové aktivitě chce nový projekt Českého atletického svazu Atletika pro děti, který byl dnes spuštěn. Od loňského podzimu vznikla metodika, bylo vyškoleno přes 150 trenérů a patrony akce jsou také olympijští vítězové v hodu oštěpem Jan Železný a Barbora Špotáková.

"Chceme přivést děti k pravidelné pohybové aktivitě. Chceme dostat děti k pohybu sofistikovanému, hravému a ze zdravotního hlediska v pořádku," řekl na tiskové konferenci šéf atletického svazu Libor Varhaník. Akce je určena pro děti od pěti do jedenácti let a nejde o specializaci na atletiku.

"Neděláme si iluze, že se všichni zdrží u atletiky. Ale rádi bychom, aby se k ní vrátili," uvedl Varhaník. Mládež obecně pohybově chátrá, což se projevuje v dospělosti. V minulém roce mělo přes polovinu dospělých v Česku nadváhu, nebo jsou obézní.

Atletický svaz chce svým projektem i na webu atletikaprodeti.cz podpořit v oddílech přípravu nejmenší generace, která má k pohybu přirozené předpoklady. "Atletika těží ze své všestrannosti, ukážeme dětem cestu ke sportu," řekl Varhaník.

"Tohle je jeden z projektů, který je důležitý nejen pro atletiku, ale pro náš stát. Atletika je základ sportu jako takového a doufám, že až se to dozvědí nahoře, kde jsou peníze, tak nás podpoří," uvedl Železný. "Je pravdou, že v dnešní době sport ze života dětí mizí a je potřeba, aby děti ten vztah zase získaly," prohlásila Špotáková.

Atletika pro děti se pokusí přitáhnout rodiče s dětmi mimo jiné na veřejných akcích v Chomutově (29. května) a v Ostravě (1. června).

Autor: ČTK