Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Stovka na MS bude honem na Colemana, obhájcem zlata je Gatlin

Sport

  18:17
Dauhá - Tradičně velmi sledovaný souboj o nejrychlejšího muže planety bude na mistrovství světa honem na obhájce stříbra Christiana Colemana. Třiadvacetiletý Američan je časem 9,81 sekundy lídrem světových tabulek a letos jen jednou prohrál. Jeho start na vrcholu sezony byl ale ohrožen kvůli kauze se zmeškanými dopingovými zkouškami.

Christian Coleman na MS v Londýně. foto: Reuters

Americká antidopingová agentura (USADA) jeho případ začátkem září uzavřela bez vznesení obvinění kvůli formálním důvodům. Coleman sice loni a letos tři dopingové zkoušky neabsolvoval, ne ale během 12 měsíců. Jeho první provinění totiž Světová antidopingová agentura (WADA) datovala zpětně k 1. dubnu 2018, tedy k začátku druhého kvartálu, nicméně samotný test vynechal až 6. června. A protože k třetímu opomenutí došlo 29. dubna 2019, nedopustil se Coleman provinění v podobě tří neprovedených kontrol během 12 měsíců.

Coleman se hájil, že pouze zapomněl aktualizovat údaje v aplikaci o místech pobytu sportovců. „Neberu drogy, ani neberu nic legálního. Hodně atletů užívá legální kreatin nebo proteinový prášek nebo různé jiné doplňky pro rychlejší regeneraci. A já neberu nic, pracuju tvrdě a o tom to je,“ prohlásil před začátkem MS.

Jedinou porážku ze šesti letošních startů na stovce utrpěl hned při vstupu do sezony při Diamantové lize v Šanghaji, kde ho o pouhých šest tisícin sekundy předčil krajan Noah Lyles. Ten využil Colemanovu absenci k triumfu ve finále Diamantové ligy, ale na MS poběží jen dvoustovku.

Papírově druhým nejrychlejším závodníkem je s výkonem 9,86 dvaadvacetiletý Nigerijec Divine Oduduru, kterému se ale dařilo zatím jen na amerických univerzitních soutěžích.

Sprinter Justin Gatlin z USA slaví výhru na Zlaté tretře 2018.

Obhajovat titul bude už sedmatřicetiletý Američan Justin Gatlin, který se v červnu ve Stanfordu blýskl časem 9,87. Poslední stovku v Záhřebu zaběhl ale jen za 10,29, protože si lehce poranil zadní stehenní sval.

Do okruhu favoritů patří také Jihoafričan Akani Simbine, trojnásobný olympijský medailista z Ria Andre de Grasse nebo evropský šampion Zharnel Hughes. Nejrychlejším Jamajčanem je s časem 9,96 mistr světa z roku 2011 Yohan Blake.

Mužská stovka začne v pátek předkolem a rozběhy. Semifinále a finále jsou na programu v sobotu. O medaile se poběží ve 21:15 SELČ.

Autor: