130 let
Christian Coleman na MS v Londýně.

Christian Coleman na MS v Londýně. | foto: Reuters

Stovka na MS bude honem na Colemana, obhájcem zlata je Gatlin

Sport
  •   18:17
Dauhá - Tradičně velmi sledovaný souboj o nejrychlejšího muže planety bude na mistrovství světa honem na obhájce stříbra Christiana Colemana. Třiadvacetiletý Američan je časem 9,81 sekundy lídrem světových tabulek a letos jen jednou prohrál. Jeho start na vrcholu sezony byl ale ohrožen kvůli kauze se zmeškanými dopingovými zkouškami.

Americká antidopingová agentura (USADA) jeho případ začátkem září uzavřela bez vznesení obvinění kvůli formálním důvodům. Coleman sice loni a letos tři dopingové zkoušky neabsolvoval, ne ale během 12 měsíců. Jeho první provinění totiž Světová antidopingová agentura (WADA) datovala zpětně k 1. dubnu 2018, tedy k začátku druhého kvartálu, nicméně samotný test vynechal až 6. června. A protože k třetímu opomenutí došlo 29. dubna 2019, nedopustil se Coleman provinění v podobě tří neprovedených kontrol během 12 měsíců.

Coleman se hájil, že pouze zapomněl aktualizovat údaje v aplikaci o místech pobytu sportovců. „Neberu drogy, ani neberu nic legálního. Hodně atletů užívá legální kreatin nebo proteinový prášek nebo různé jiné doplňky pro rychlejší regeneraci. A já neberu nic, pracuju tvrdě a o tom to je,“ prohlásil před začátkem MS.

Jedinou porážku ze šesti letošních startů na stovce utrpěl hned při vstupu do sezony při Diamantové lize v Šanghaji, kde ho o pouhých šest tisícin sekundy předčil krajan Noah Lyles. Ten využil Colemanovu absenci k triumfu ve finále Diamantové ligy, ale na MS poběží jen dvoustovku.

Papírově druhým nejrychlejším závodníkem je s výkonem 9,86 dvaadvacetiletý Nigerijec Divine Oduduru, kterému se ale dařilo zatím jen na amerických univerzitních soutěžích.

Sprinter Justin Gatlin z USA slaví výhru na Zlaté tretře 2018.

Obhajovat titul bude už sedmatřicetiletý Američan Justin Gatlin, který se v červnu ve Stanfordu blýskl časem 9,87. Poslední stovku v Záhřebu zaběhl ale jen za 10,29, protože si lehce poranil zadní stehenní sval.

Do okruhu favoritů patří také Jihoafričan Akani Simbine, trojnásobný olympijský medailista z Ria Andre de Grasse nebo evropský šampion Zharnel Hughes. Nejrychlejším Jamajčanem je s časem 9,96 mistr světa z roku 2011 Yohan Blake.

Mužská stovka začne v pátek předkolem a rozběhy. Semifinále a finále jsou na programu v sobotu. O medaile se poběží ve 21:15 SELČ.

Autor: ČTK