130 let

Geraint Thomas si užíval triumfu s velšskou vlajkou. | foto: Reuters

Štreka ze Sicílie na sopku i Thomas v roli favorita. Začíná Giro d’Italia, další cyklistické martyrium

Sport
  •   9:12
MONREALE - Normálně otevírá sezonu Grand Tour, v letošním, uspěchaném ročníku je však výjimečně uprostřed a místo na jaře na podzim. Přesto letošní Giro d’Italia nabídne plnohodnotnou podívanou.

Zlato pro otce do nebe. Alaphilippe oslavil výhru na MS v slzách, šéf stáje je na něj pyšný

Start na kouzelné Sicílii, výšlap na záhadnou Etnu a také tři časovky, ráj pro sprintery i náročné Alpy. Tak by se dal popsat druhý ze tří závodů Grand Tour letošní sezony. V Itálii zítra odstartuje 103. ročník třítýdenního závodu Giro d’Italia, který by podle předběžných zpráv měli podél trati lemovat fanoušci v rouškách, jejichž počet však bude na startu a v cíli omezen.

Oproti původnímu plánu, který počítal se startem v maďarské Budapešti, vyjedou cyklisté z třicetitisícového města Monreale, ležícího 15 kilometrů jižně od Palerma. Právě v hlavním sicilském městě pak bude úvodní etapa a rovněž první ze tří časovek končit.

Giro tradičně startuje na přelomu května a června, vzhledem k pandemii koronaviru ale bylo letos přesunuto na říjen. Profil trasy však o nic jednodušší není. Jezdci se budou muset ve 21 etapách poprat s celkem 3497,9 kilometru, čeká je spousta náročných stoupání, ale také tras pro sprintery.

V profilu nechybí ani závěrečný dojezd na Etnu, nejvyšší činnou sopku v Evropě. Peloton projede okolo Jaderského moře, podívá se do několika horských středisek a zdolá legendární alpský průsmyk Stelvio.

O velká jména nouze není

Ač je letošní cyklistická sezona doslova nahuštěná, nebude Giro ochuzeno o velká jména. Největším favoritem na zisk růžového trikotu pro vítěze celého závodu je Geraint Thomas. Šampion Tour de France z roku 2018 a druhý z loňského ročníku pojede jako lídr stáje INEOS Grenadiers.

Závěrečný spurt třinácté etapy Gira. Úplně vpravo pozdější vítěz Ital Viviani.
2. ČERVNA: EKVÁDOR NA NOHOU. Svou zemi na jihu Ameriky zcela pobláznil....

„Cítím se připravený. Je to pro mě divný rok, ale je skvělé mít tento velký cíl,“ hlásil čtyřiatřicetiletý Velšan. A na Giru má důvěru týmového šéfa, který mu dal přednost před loňským vítězem Richardem Carapazem. „Je to skutečný šampion a já vím, že je na tento boj připraven,“ věří mu Dave Brailsford.

Dalším z favoritů je Simon Yates z Mitchelton-Scott. Osmadvacetiletý Brit před dvěma lety ovládl Vueltu a při chuti je také letos. O triumf ale zabojuje i Jakob Fuglsang z Astany, Steven Kruijswijk ze stáje Jumbo-Visma a ze hry o pódium nelze vynechat Vincenza Nibaliho, vítěze všech tří Grand Tour a hlavně domácího jezdce.

Saganova druhá šance

Po neúspěšném tažení na Tour de France se pokusí na Giru zabojovat také slovenská hvězda Peter Sagan. Rodák z Žiliny letos musel přenechat zelený trikot pro nejlepšího sprintera Tour Samu Bennettovi a nepovedlo se mu vyhrát jedinou etapu. Giro d’Italia pojede vůbec poprvé, ale o to vážněji k tomu hodlá přistupovat. „Tenhle rok začíná Giro na Sicílii, což mě těší. Ještě v Tinkoffu jsme tam měli tréninkový kemp,“ zavzpomínal.

Na letošním Giru nebude chybět ani české zastoupení. Svou šanci dostane Josef Černý z týmu CCC, pro kterého to bude teprve druhá Grand Tour kariéry. Navíc musí bojovat nejen za tým, ale hlavně za sebe. Kvůli nedostatku sponzorů si totiž bude po letošní sezoně hledat nové angažmá. „Tým je bez nějaké viditelné budoucnosti, takže se spíš každý bude chtít ukázat, aby měl větší šanci na smlouvu jinde,“ přiznal.

Zároveň přibližuje, jak těžké bude nyní udržet týmovou morálku. „Je obtížné chtít po závodnících, aby se obětovali pro někoho druhého, kdo už třeba i má podepsanou smlouvu do jiné stáje, když si zároveň uvědomují, že pokud oni sami nezajedou výsledek, nemusí už příští rok pokračovat nikde,“ uvědomuje si. Také ale ví, že na Grand Tour je týmová práce klíčovým krokem k úspěchu.

Autor: Tereza Janovská