130 let

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar | foto: Reuters

Rozhovor

Štybar: Šimůnek musí počítat s tím, že mu nic nedám zadarmo

Sport
  •   13:21
Zdeněk Štybar zakončí cyklokrosovou sezonu na domácí půdě: trať ve Stříbře totiž připravil jeho otec. Pokud závod ovládne, získá sedmý domácí titul, čímž vyrovná rekord Radomíra Šimůnka Staršího.

Nejvážnějším soupeřem pro vás bude Radek Šimůnek mladší. Ten řekl: Je pro mě velkou výzvou porazit Štybyho na jeho půdě. Co vy na to?
Já ho chápu, že by mě tu rád porazil. Ale musí počítat s tím, že to nedostane zadarmo. Pro mě je tohle v této sezoně nejdůležitější závod z celého krosu. Můj taťka tu na trati a organizaci odvedl velkou práci, tak mu to chci oplatit tím, že pojedu dobře a zkusím vyhrát. Pokud bude někdo lepší, tak to samozřejmě budu akceptovat.

Jak jste se na šampionát v posledním týdnu připravoval?
Nejel jsem žádné speciální tréninky. Spousta lidí myslí, že jsem i před těmi předchozími cyklokrosovými závody trénoval v terénu, ale pravda to není. Až ve čtvrtek jsem byl poprvé od novoročních závodů v Baalu na krosovém kole. Ta trať je tu hodně těžká a zároveň rychlá. Myslím, že by mi měla sedět, ale je tam spousta úseků, které jsou na Šimona jak dělané. Na rychlých tratích on je hodně silný. Bude těžké ho někde utrhnout a rozhodnout už v průběhu závodu.

Tvrdil, že aby měl proti vám výhodu, muselo by se po celé trati běhat.
Ale já na tom běžecky taky nejsem špatně...

Co pro vás znamená možnost vyrovnat historický rekord Radkova otce, sedm republikových titulů?
Hodně. Hrozně rád bych ten rekord vyrovnal, zvlášť tady ve Stříbře. Byla by to příjemná... no, nechci říct tečka za mou cyklokrosovou kariérou, ale bylo by to každopádně příjemné znamení mít sedmý titul právě tady ve Stříbře.

S vaší krátkou cyklokrosovou sezonou jste spokojen? Byl jste třetí v závodě Světového poháru a šestkrát ze sedmi startů stál na stupních vítězů.
Já to opravdu moc neřešil. I před tím svěťákem jsem si tady odjel čtyři hodiny silničního tréninku v kopcích a pak jsem řídil 700 kilometrů sám autem na svěťák do Zolderu. Nebral jsem to tak jako v předchozích letech. Připravoval jsem se na silnici, jezdil silniční tréninky a šetřil energii. Cyklokrosy pro mě byla zábava, zpestření zimy. Výsledky jsem neřešil.

Vrcholem vaší příští silniční sezony mají být jarní klasiky. Už víte, jaké pojedete?
Program víceméně znám. Ale smím ho zveřejnit až příští týden, po týmové prezentaci.

Váš otec hovořil o tom, že start na Paříž-Roubaix byste měl mít jistý.
To je daleko. Je tam patnáct lidí v širším výběru. Mezi nimi jsem.

A co třítýdenní závody Grand Tours? Měl byste se na nějakém opět objevit?
Nevím, mám zatím program jen do začátku dubna, do poslední klasiky. Při zahajovacích závodech sezony na Mallorce se možná domluvíme na těch dalších měsících.

Lákalo by vás Giro?
Asi ne, je po klasikách moc brzo. Spíš Tour nebo Vuelta.

Autor: