Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stejně jako loni. Kostelecký vstoupil do SP druhým místem v Rabatu

David Kostelecký foto:  Michal Růžička, MAFRA

Střelec David Kostelecký skončil v trapu stejně jako loni druhý na Světovém poháru v Rabatu. Olympijský vítěz z Pekingu 2008 a stříbrný medailista z Tokia nestačil na úvod sezony v marocké metropoli pouze na Itala Maura de Filippise, s nímž prohrál o jednu ránu.
  18:05

Osmačtyřicetiletý Kostelecký šel do šestičlenného finále jako vítěz kvalifikace. Od úvodu se udržoval mezi nejlepšími, takže nečelil bezprostřední hrozbě eliminace.

Až do závěrečného souboje o zlato prošel při vyrovnané bilanci s Australanem Jamesem Willettem díky lepšímu postavení v kvalifikaci. Na posledních deseti terčích Kostelecký nechyboval, to ale ani de Filippis, jenž tak uhájil těsné vedení.

„Abych řekl pravdu, nečekal jsem, že Mauro mine, protože jsem slyšel jeho rytmus. Takže jsem se snažil nechybovat také, už kvůli lidem, kteří se dívali, ale on prostě střílel skvěle,“ uvedl Kostelecký pro web střelecké federace ISSF. „Moc jsem si to finále užil. Vzhledem k mému věku to mohlo být poslední, do kterého jsem postoupil,“ dodal český veterán.

Z padesáti terčů ve finále trefil Kostelecký 45 a vynahradil si tak zklamání z lednového závodu v Káhiře, kde skončil stejně jako Jiří Lipták v třetí desítce. Olympijský vítěz z Tokia v Rabatu nestartoval. Druhým nejlepším Čechem byl na devátém místě Pavel Vaněk a navázal na sedmé místo z Egypta.

V soutěži žen těsně uniklo finále Zině Hrdličkové, jež skončila devátá s nástřelem 113, o ránu horším, než měla šestá Fátima Gálvezová ze Španělska. Zvítězila Italka Jessica Rossiová, olympijská vítězka z Londýna 2012 a trojnásobná mistryně světa.

SP ve střelbě z brokových zbraní v Rabatu

Trap

Muži: 1. De Filippis (It.) 46, 2. Kostelecký (ČR) 45, 3. Willett (Austr.), ...v kvalifikaci 9. Vaněk, 15. Palacký, 62. Borkovec, 78. Štěpán (všichni ČR).

Ženy: 1. Rossiová (It.) 42, 2, Perilliová (San Mar.) 39, 3. Phillipsová (USA), ...v kvalifikaci 9. Hrdličková, 21. Závišková (obě ČR).

Autoři: ,