130 let

Španělský tenista Rafael Nadal | foto: ČTK

Nadal a Williamsová na antuce válí. Před Roland Garros jsou opatrní

US Open
  •   21:00
PRAHA - Španělský tenista Rafal Nadal letos vyhrál pět antukových titulů, Američanka Serena Williamsová získala tři. Před začátkem pařížského grandslamu Roland Garros nemá na nejpomalejším povrchu nikdo takovou formu jako oni.

V neděli bude v areálu u Boulogneského lesíka rozehrán druhý grandslam sezony, Roland Garros. A forma levorukého Španěla a zarputilé Američanky budí respekt. "Poslední rok a půl hraje svůj nejlepší tenis," řekla Viktoria Azarenková, poražená finalistka z­ Říma, o Sereně. "Bezpochyby je jasným favoritem," vysekl Nadalovi poklonu Roger Federer.  Oni dva však euforii krotí. Antukový král se po návratu ze sedmiměsíční pauzy kvůli bolavému koleni už odmítá vyjadřovat ke svému zdravotnímu stavu. 

Zarputilou Američanku drží ve­ skromnosti hořká vzpomínka. "Loni jsem před Roland Garros také hrála skvěle, a nakonec to nedopadlo." Coby favoritku ji v prvním kole vyřadila Francouzka Virginie Razzanová, tehdy 111. na světě. Jenže letos je Serenina suverenita opět o něco výraznější. Loni pařížské zklamání vykompenzovala originálně - vyhrála Wimbledon, US Open, Turnaj mistryň, vrátila se na pozici světové jedničky. "A pořád jsem hladová po úspěchu!" K letošnímu triumfu v Miami přidala tři antukové: "zelený" Charleston a "oranžový tandem" Madrid, Řím. 

Williamsová: Mou největší soupeřkou je žena v zrcadle

V 31 letech si zlepšila rekord v­ počtu vítězných zápasů v řadě: nyní jich má za sebou 24, z toho 17 na antuce.  Na pomalém, špinavém povrchu nedala v uplynulých týdnech šanci ani Azarenkové, ani Šarapovové, svým největším rivalkám. "Ale ta žena v zrcadle, ta je mou největší soupeřkou." Sedminásobný král Roland Garros po svém návratu na kurty otestoval kromě Andyho Murrayho všechny největší konkurenty. A­ nevyzrál jen na Djokoviče v­ Monte Carlu.

Jenže Srb jako by v ­posledních týdnech ztratil jistotu a mentální pohodu (viz prohra s­ Berdychem v Římě ze stavu 6:2, 5:2). "Když hrajete a vyhráváte turnaje jeden za druhým jako teď já, asi děláte věci dobře," uvědomuje si Nadal. "Ale co vám budu povídat? Můžu přijet na Roland Garros a­ prohrát v prvním kole, to je tenis. Pak soupeři potřesu rukou."  Trofeje z posledních týdnů k takovému scénáři nevybízejí. Spíš se dá čekat, že Nadal přidá do své sbírky osmý Pohár mušketýrů.

Autor: