130 let

Tomáš Rosický | foto: AFP

Těžký úděl: Sparta musí vyřadit Arsenal

Sport
  •   12:48
NYON - Očekávání, že Spartu či Slavii potkají v souboji o postup do hlavní soutěže Ligy mistrů věhlasné celky, se naplnilo. Zejména letenští se budou muset hodně snažit, aby přehráli londýnský Arsenal. Na vršovický tým čeká trochu schůdnější Ajax Amsterodam.
Aby si třetí předkolo zahrála, musí ale Slavia postoupit v druhém přes Žilinu. První zápas by se hrál 14. nebo 15. srpna v Nizozemsku, odveta o dva týdny později na Strahově.

Na Spartu se zase vrátí její bývalá opora a kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický. První zápas se bude hrát 14. nebo 15. srpna v Praze, odveta o dva týdny později na Empire Stadium v Londýně, rozhodl los v Nyonu.

Slávisté Ajax přivítali. "Pokud odvetu s Žilinou zvládneme, čeká nás soupeř s velkou tradicí a slavným jménem. Ajax je soupeř atraktivní a zajímavý, ale v osudí byly těžší celky, a to nechci Ajax v žádném případě podceňovat," dodal trenér sešívaných Karel Jarolím.

Jablonec narazí na Austrii
Také Vladimír Šmicer připomněl, že slávisté ještě v třetím předkole nejsou. "Než budeme mít právo změřit síly s Ajaxem, tak musíme vybojovat postup doma se Žilinou. Mně se ale zdá, že proti Nizozemcům hraji skoro pořád, vždyť s reprezentací jsme s nimi hráli tolikrát," řekl Šmicer

Českým fanouškům se Arsenal i Ajax v minulých letech několikrát představily a pokaždé to bylo při jejich zápasech na pražské Letné. V sezoně 2005/06 se celé trio utkalo v základní skupině Ligy mistrů, Sparta s Arsenalem prohrála 0:2 a 0:3 a s Ajaxem doma nejprve remizovala 1:1, v nizozemské metropoli poté prohrála 1:2.

Pokud Sparta s Arsenalem vypadne, přejde jako vyřazený celek z třetího předkola Ligy mistrů do prvního kola Poháru UEFA. Když Slavie nezvládne dvojzápas s Žilinou, letošní působení v evropských pohárech pro ni definitivně skončí.

V Nyonu také losovali soupeře pro druhé předkolo Poháru UEFA. Jablonec se tak utká s Austrií Vídeň, kde působí i jeho bývalý útočník David Lafata a někdejší reprezentant Štěpán Vachoušek. První zápas se hraje 16. srpna ve Vídni, odveta se uskuteční o dva týdny později na jabloneckém stadionu Střelnice.
Autor: Lidovky.cz