130 let

Mads Pedersen z Treku slaví vítězství ve 13. etapě Tour de France. | foto: AP

Tři klíčové útoky a dánská dominance. Aktivní Pedersen má první výhru na Tour

Sport
  •   19:16
Vyčerpávající alpské zkoušky vystřídal na Tour de France zvlněný terén Centrálního masivu. Třináctou etapu do Saint-Étienne ovládl Mads Pedersen (Trek), ovšem nikoli v hromadném dojezdu, ale z úniku. Dánský jezdec potvrdil skvělé výkony závodníků severského státu na 109. ročníku nejslavnější cyklistické akce. Ve žlutém dresu nadále zůstává jeho krajan Jonas Vingegaard z týmu Jumbo Visma.

Třikrát v pátek zaútočil.

Nejprve šel do úniku, poté jej 11 kilometrů před cílem rozdělil na dvě poloviny a v závěru prokázal své sprinterské kvality, když převálcoval oba protivníky Freda Wrighta (Bahrain–Victorious) a Huga Houlea (Israel Premier–Tech).

Mads Pedersen se počtvrté na letošní Tour odhodlal vypálit z pelotonu, aby se připojil k uniklým závodníkům. A tentokrát už mu snaha vynesla cenný úspěch.

První vítěznou etapu na Grand Tour.

„Je neuvěřitelné konečně vyhrát, je nádhera ujmout se šance a uspět,“ vysoukal ze sebe nadšený Pedersen. „Moc příležitostí pro jezdce jako já nebylo. Tohle je skvělé nejen pro mě, ale i pro tým. Konečně máme vítězství,“ odkazoval na letošní snahy stáje Trek.

A to už si chtěl svůj útok ve třinácté etapě vyčítat: „Dlouho jsem si myslel, že byla chyba jít do úniku, když peloton před posledním kopcem ztrácel asi dvě minuty,“ přiznal.

Nakonec vytěžil ze spolupráce s dalšími šesti, a později pěti, odvážnými náskok, který už peloton nestáhl. Sprinteři po náročných dnech postupně vypadávali z hlavního pole a Pedersen musel mít naopak radost, že se dopředu vydal.

Pak za to vzal podruhé: „Zaútočil jsem, únik se rozdělil a už jsme zůstali pouze tři. Pro mě to bylo najednou snazší kontrolovat,“ vysvětloval šestadvacetiletý cyklista, mistr světa z roku 2019 v Yorkshiru.

Do finiše šel jako jasný favorit a po krátkém taktizování nastoupil už zhruba 300 metrů před páskou. Dlouhý spurt s přehledem dotáhl, párkrát se ohlédl za sebe a obě ruce švihl v oslavném gestu nad sebe.

Mads Pedersen z Treku slaví vítězství ve 13. etapě Tour de France.

Opanoval etapu, kterou organizátoři označili za „rovinatou“ a vlastně ji dle svých slov považovali i za příležitost pro sprintery. Ředitel Christian Prudhomme dokonce v říjnu uváděl, že úniku nedává velké šance.

Tehdy asi moc nepočítal s bočním větrem, horkem či rychlostí, jakou závodníci letošní Starou dámu dosud pojali. Kombinace se 193 kilometrů dlouhou etapou byla po výjezdu z Alp smrtící. „Všichni jeli na limitu,“ poznamenal Pedersen.

Ani páteční ostré tempo ovšem nezasáhlo do nejvyšších pozic celkového pořadí a ani držitelé dalších dresů se nemění.

Zklamaný australský sprinter Caleb Ewan (Lotto–Soudal) v cíli 13. etapy Tour de France, v níž si po tvrdém pádu na vozovku odřel koleno i loket.

V sobotu závod pokračuje podobně dlouhou kopcovitou etapou do Mende, trojboj v centrálním masivu zakončí v neděli 202kilometrová výzva vedoucí do Carcassonne.

Jak se vše odehrálo

„Rovinatá“ etapa v podhůří Alp. Výzva pro sprintery? Navzdory slovům ředitele závodu Christiana Prudhomma byla 13. epizoda letošní Tour vedoucí do Centrálního masivu už dopředu nepředvídatelná. Délka 192,6 kilometrů, teploty blížící se k 35 °C, boční vítr a náročné kopce po vyčerpávajícím programu jasně naznačily, že sprinterské týmy si máknou a únik má reálnou šanci vítězně udeřit.

Profil 13. etapy Tour de France 2022

Barguil dalším nakaženým. Ještě před startem přišla už šestá špatná zpráva z testovacího místa, Warren Barguil (Arkéa) je pozitivní na covid. V pelotonu setrvává posledních devět kompletních týmů, Tour hlásí dohromady o osmnáct jezdců chudší startovní pole.

Únik časovkářů. Jak páteční etapa poňoukala, tak to někteří závodníci zkoušeli. Po pár kilometrech se ujal útok dvou výtečných tempařů, Stefana Künga (FDJ) s Filippem Gannou (Ineos), vedle nichž jel ještě Matteo Jorgenson (Movistar). Ganna zabodoval na první vrchařské prémii, pak se skupina rozšířila ještě o další kvarteto. Připojili se Houle (Israel Premier–Tech), Wright (Bahrain–Victorious) a Pedersen s benjamínkem Tour Quinnem Simmonsem (oba Trek).

Ostré tempo. I přes vysoké teploty a nepříjemný vítr musel peloton přidat. Žádný odpočinek po horských etapách. Pokud by časovkáři jako Küng a Ganna, ještě navíc s Pedersenem, dostali prostor, už by je do cíle neviděli. První hodina se odjela rychlostí takřka 52 km/h. Další kvapík zběsilého ročníku řídily logicky týmy Lotto–Soudal či Alpecin.

Prémie bez boje. Ať už šlo o výšlap na Col de Parménie, Côte de Saint-Romain-en-Gal či o sprint v La Côte-Saint-André, závodníci se o body neprali. Všechny prémie sice vyhrál Pedersen, jenže jemu i dalším členům úniku šlo jen o etapu. Pro další body jistoty si v pelotonu dojel s pomocníkem Christophem Laportem lídr bodovačky van Aert.

Ewanův pád a stíhačka. Chvíle hrůzy prožíval v průběhu etapy zejména Quick-Step, jemuž opakovaně odpadal sprinterský lídr Fabio Jakobsen. 75 kilometrů před cílem ale tým Lotto–Soudal najel špatně do zatáčky a Caleb Ewan spadl. S krvavým šrámem na koleni i lokti sice nasedl na kolo, ale ztrátu před stoupáním nesmazal a vypadl z boje o vítězství. Stejně dopadl i Peter Sagan (TotalEnergies), který nešel k zemi, jenže nepůsobil fyzicky dobře.

BikeExchange nastupuje. Náskok uprchlíků najednou za posledním hodnoceným stoupáním rostl pomalu ke čtyřem minutám a nebylo nač čekat, peloton musel zase zrychlit. Tým BikeExchange padl na čelo hlavního balíku a postupně stahoval odstup na vedoucí skupinu. Ze hry odpadali další jezdci jako Jasper Philipsen (Alpecin), Magnus Cort Nielsen (EF Education), Danny Van Poppel (Bora), Yves Lampaert (Quick-Step) či v puntících jedoucí Simon Geschke (Cofidis).

Zastavení. Okolo třicátého kilometru se výhoda uprchlíků zasekla na hodnotě dvou a půl minuty. Ze skupiny sice vypadl Simmons, ale jezdci BikeExchange, z nichž jeden těsně vybral nebezpečný pád, v pelotonu jeli stejně vysoké tempo jako dobře spolupracující šestice vepředu. O deset kilometrů později je to jasné, slavit bude někdo z úniku.

BikeExchange se vzdává, Pedersen trhá. Australský tým třináct kilometrů před finišem své snahy vzdal. Záhy v kopci zaútočil Pedersen, oddělil únik do dvou trojic, zbavil se i Ganny s Küngem a mohl doufat ve svůj silný závěr. Rozhodovat se mělo mezi ním, Houlem a Wrightem.

Drtivý nástup. Z Pedersena se rázem stal jednoznačný favorit. To bylo jasné i zbylým dvěma jezdcům. Wright ale marně útočil tři kilometry před cílem, Pedersen se rychle dotáhl a více problémů měl Houle. Pak si mohli všichni tři dovolit dokonce zvolnění, které však vyústilo jen v závěrečný úder rychlého Dána. Třetí z posledních čtyř etap vyhrál příslušník země lega a pohádek.

Autor: Dan Hübsch