Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Týmům formule 1 je podezřelá dohoda mezi Ferrari a FIA

Charles Leclerc protíná na prvním místě cílovou rovinku v Monze. foto: ČTK

Paříž - Necelé dva týdny před startem mistrovství světa formule 1 se sedm stájí vymezilo proti Mezinárodní automobilové federaci FIA a stáji Ferrari, která na konci minulé sezony čelila podezření, že během roku používala nelegální motory. Na možné porušení pravidel poukazovala konkurence. FIA v minulém týdnu oznámila, že vyšetřování ukončila a dosáhla s italskou stájí nespecifikované důvěrné dohody.
  21:57

Takový výstup se soupeřům, vyjma stájí Alfa Romeo a Haas, které využívají také motory Ferrari, nelíbí a pod vedením mistrovského Mercedesu ve společném prohlášení federaci podrobili ostré kritice. „Jsme překvapeni a šokování prohlášením FIA. Po měsících vyšetřování, které FIA zahájila jen na základě dotazů jiných týmů, rozhodně odmítáme, aby FIA tuto záležitost uzavřela důvěrnou dohodou s Ferrari,“ uvedly týmy Mercedes, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri a Williams.

Požadují úplné a řádné vysvětlení případu a výsledků vyšetřování. „Aby bylo nade vší pochybnost, že se v našem sportu jedná se všemi účastníky férově a rovnocenně.“ V opačném případě jsou stáje připravené se obrátit na soud.

Na tým Ferrari upřeli konkurenti pozornost v závěru minulé sezony, kdy nabyli dojmu, že s motory italské stáje nebylo v průběhu roku něco v pořádku. Pilot Red Bullu Max Verstappen dokonce přímo obvinil tým s rudými vozy z podvodu. Oficiální protest ale nikdo nevznesl a nic ilegálního nebylo zjištěno.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...