130 let

Nicole Vaidišová | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Vaidišová v Austrálii skončila

Sport
  •   11:36
MELBOURNE - Vyřazením v osmifinále skončila cesta české tenistky Nicole Vaidišové (16) na granslamu Australian Open. Výsledkem 1:6 a 1:6 ji porazila třetí nasazená hráčka Francouzka Amélie Mauresmovou.

"Psychicky i fyzicky jsem se docela cítila dobře, v tom nebyl problém, jenom jsem se za celý zápas nedostala do rytmu," řekla Vaidišová novinářům po neočekávaně hladkém vyřazení.

Turnajová šestnáctka Vadišová se dopustila se 34 nevynucených chyb a podlehla francouzské soupeřce i v druhém vzájemném zápase. "Takový den, jaký jsem měla, mne už asi jen tak nepotká. Dělala jsem hodně chyb a ani servis mi nešel," řekla. Vloni ve Filadelfii však byl jejich duel mnohem vyrovnanější a o deset let starší Francouzka se prosadila až v závěrech obou setů.

Tentokrát ale byla od počátku jedinou panovnicí na hlavním kurtu Roda Lavera Mauresmová, finalistka turnaje z roku 1999 rozhodla zápas za pouhých 52 minut. V prvním setu české hráčce třikrát sebrala podání, ve druhém Vaidišové dokonce hrozil kanár, než jej odvrátila čistou hrou za stavu 0:5. Zvrat tím ale nenastartovala, v následující hře ještě ubránila jeden mečbol, ale Mauresmová si hned tím dalším zajistila potřetí za sebou účast v melbournském čtvrtfinále.

To si zahraje i Švýcarka Martin Hingisová. Bývalá světová jednička v osmifinále porazila Australanku Samanthu Stosurovou ve dvou setech. První sadu získala Hingisová poměrem 6:1, ale v druhé musela o výhru bojovat; soupeřku nakonec udolala v tie-breaku. Hingisová, trojnásobná vítězka v Melbourne, se v utkání o postup do semifinále utká s druhou nasazenou Kim Clijstersovou z Belgie. Ta vyřadila Italku Francesku Schiavoneovou.