Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Tvrdě potrestaná rána. Djokovič trefil rozhodčí do krku a byl diskvalifikován

Sport

  0:01aktualizováno  0:41
New york - Pro prvního hráče světového žebříčku Novaka Djokoviče skončilo tenisové US Open diskvalifikací. Srbský favorit v osmifinále se Španělem Pablem Carreňem po prohraném vlastním servisu na 5:6 v úvodním setu odpálil naslepo míček za svá záda a trefil čárovou rozhodčí.

Žena, kterou míč zasáhl do krku, se zhroutila na zem a sténala bolestí. Djokovič se jí šel ihned omluvit. Rozhodčí po chvíli sama z kurtu odešla. Tenista byl přesto následně po několikaminutové debatě se supervizorem turnaje a umpirovou rozhodčí diskvalifikován.

Novak Djokovič trefil sudí a byl diskvalifikován
Novak Djokovič trefil sudí a byl diskvalifikován

„Správné rozhodnutí,“ komentoval verdikt bývalý britský tenista Tim Henman, kterého potkal stejný osud za podobný prohřešek ve Wimbledonu v roce 1995. „Sice na čárovou rozhodčí nemířil, ale napálil míč pryč a za své jednání musíte nést odpovědnost,“ uvedl Henman.

Srbský tenista letos ještě nenašel přemožitele, na kontě má 26 vítězství. Na US Open, které vyhrál v letech 2011, 2015 a 2018, usiloval o osmnáctý grandslamový titul. Byl považován za jasného favorita i proto, že jeho velcí rivalové Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal ve Flushing Meadows chybí.

Djokovič účast v New Yorku dlouho zvažoval kvůli omezením spojeným s bojem proti šíření koronaviru, ale nakonec se rozhodl hrát. V úvodních třech kolech ztratil dohromady jen set.

Jeho konec v soutěži znamená, že tenisté poznají zbrusu nového grandslamového vítěze. Nikdo ze zbývajících hráčů v pavouku ještě turnaj velké čtyřky nevyhrál.

Pouť Kvitové na US Open končí. V osmifinále promarnila čtyři mečboly a vypadla

„Teď to začíná být opravdu zajímavé,“ prohlásil Němec Alexander Zverev. Pátý nasazený hráč krátce před Djokovičovým zápasem vyřadil v osmifinále Španěla Alejandra Davidoviche hladce 6:2, 6:2, 6:1. Z vyloučení srbské hvězdy byl lehce zkoprnělý. „Byla to velká smůla. Trefil čárovou rozhodčí, zvlášť kam ji trefil. Nevím, co říct. Jsem z toho trochu v šoku,“ řekl Zverev.

Dvacátý nasazený Carreňo má po nečekaném postupu šanci zopakovat na US Open semifinálovou účast z roku 2017, což je jeho nejlepší grandslamový výsledek. Jeho dalším soupeřem bude buď Belgičan David Goffin, nebo Kanaďan Denis Shapovalov.

Diskvalifikaci v mužské dvouhře zažil grandslamový turnaj po 20 letech. Na Roland Garros 2000 dopadl stejně Rakušan Stefan Koubek, který vzteky hodil raketu a zasáhl sběrače míčků. V minulosti byli v open éře na grandslamech vyloučeni také Jeff Tarango (Wimbledon 1995), Carsten Arriens (French Open 1995) a John McEnroe (Australian Open 1900).

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...