Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vítková přijde kvůli zranění o MS a závody SP v Novém Městě, nahradí ji Vinklárková

Sport

  10:07aktualizováno  10:41
Praha - Dvojnásobná olympijská medailistka Veronika Vítková přijde kvůli vleklým zdravotním problémům o biatlonové mistrovství světa v italské Anterselvě. V nominaci české reprezentace je místo ní juniorka Tereza Vinklárková. Složení týmu dnes zveřejnil svazový web.

Veronika Vítková nemohla být se svým víkendovým vystoupením v Novém Městě spokojená. foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jednadvacetiletá Vinklárková doplnila již dříve jasné kvarteto Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová. Mužskou sestavu tvoří Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Michal Šlesingr.

Mistrovství světa začne v Anterselvě v nadmořské výšce okolo 1600 metrů smíšenou štafetou příští čtvrtek 13. února a vyvrcholí 23. února závody s hromadným startem.

Jednatřicetiletá Vítková měla v přípravě dýchací problémy a v sezoně startovala jen na prvním dílu Světového poháru. V Östersundu obsadila 45. místo ve sprintu a vytrvalostní závod kvůli únavě vzdala. Od té doby trénovala individuálně a začátkem ledna otestovala formu na Českém poháru v Jablonci nad Nisou. Sice sprint vyhrála, ale nemohla jet naplno a rychle se unavila.

„Její zdravotní stav neumožňuje, aby tuto sezonu nastoupila do Světového poháru a v tomto případě ani do mistrovství světa,“ řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář. Vítková se tak nejspíše v této sezoně mezi elitou už neukáže a přijde i o domácí SP v Novém Městě na Moravě, který je na programu po světovém šampionátu.

Veronika Vítková nastoupila v Pokljuce do smíšené štafety.

Na vrcholné akci bude Vítková chybět poprvé v kariéře. Od své premiéry na MS v roce 2008 v Östersundu absolvovala všechny významné soutěže, devětkrát MS a třikrát olympijské hry. Je členkou zlaté a bronzové smíšené štafety z MS, stříbrné z OH a má olympijský bronz ze sprintu.

Vinklárková se na světovém šampionátu představí poprvé. „Bude to pro ni úplně nová zkušenost. Měla by si to užít, nestresovat se a učit se,“ řekl norský trenér českých biatlonistek Egil Gjelland.

Brněnská rodačka ještě nikdy nejela závod Světového poháru. Na nedávném mistrovství světa juniorů byla Vinklárková pátá, šestá a třináctá. V lednu absolvovala IBU Cup v Osrblie, kde skončila ve zkráceném vytrvalostním závodě dvacátá a s Vítězslavem Hornigem byla pátá ve smíšených dvojicích.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...