Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vlastní kotel, obrovská podpora. Americká hvězdička Coco Gauffová si podmaňuje Austrálii

Cori "Coco" Gauffová při utkání v Melbourne. foto: Reuters

Melbourne - Zdá se, že v Melbourne znovu vzniká jedna fanouškovská armáda. Kdysi tu partičky oddaných příznivců nadšeně skandovaly a pěly při zápasech Tomáše Berdycha nebo Eugenie Bouchardové. Teď má svůj „kotel“ na Australian Open další zahraniční tenistka, americká hvězdička Coco Gauffová.
  5:00

Poté, co v pondělí stejně jako na Wimbledonu vyřadila legendární Venus Williamsovou, udolala ve středu Soranu Cirsteaovou z Rumunska 4:6, 6:3, 7:5, ačkoliv ve třetím setu ztrácela 0:3 a za stavu 4:5 ji dva míče dělily od porážky.

Patnáctiletá dívka z Atlanty otočila průběh partie díky vlastní odvaze častěji útočit a díky podpoře podobně mladých divaček.

„Taková přízeň tady v Austrálii! Nevím, čím jsem si ji zasloužila, ale jsem za ni vděčná. Vaší zásluhou jsem uvěřila, že to dokážu,“ řekla do mikrofonu přímo na dvorci.

A před reportéry pak ještě připojila: „Ty holky byly skvělé, úžasně hlasité. Ovlivnily plynutí zápasu, podobně jak to udělalo obecenstvo ve Wimbledonu a na US Open.“

Už není pochyb. Cocomanie dorazila i do Austrálie.

Cori "Coco" Gauffová při utkání v Melbourne.
Roger Federer v detailu během Australian Open.

Když na třetím největším stadionu v areálu Gauffová proměnila mečbol, ozvalo se burácení, jako by právě vyhrála Kim Clijstersová, Patrick Rafter, Ashleigh Bartyová nebo jiný z domácích sportovních miláčků minulosti či současnosti.

Co nejprve mohlo vypadat jako umělá bublina a přehnaný humbuk okolo jedné Američanky, je skutečně pozoruhodným sportovním příběhem se vším všudy.

Gauffová i na svém třetím grandslamu postoupila aspoň do třetího kola. V třísetových mačích má bilanci 4–0. V Linci na podzim ukořistila první titul z WTA Tour. Na žebříčku míří do Top 60. A nezní drze, když tvrdí: „Můžu porazit kohokoliv.“

Třeba Markéta Vondroušová, finalistka loňského Roland Garros, o ní mluví s obdivem: „Na svůj věk hraje až neuvěřitelně dobře. Má neskutečnou postavu. Střílí strašné rány ze servisu, 190 kiláků za hodinu v patnácti letech. Jsem zvědavá, jak to bude pálit ve dvaceti. Je kolem ní obří haló, brzo ji budou sledovat úplně všichni, ale ona je typ, který tu pozornost zvládne.“

Po vítězství nad Cirsteaovou věnovala Gauffová členkám svého „kotle“ potítka, ručník i gumičku z vlasů. Trpělivě se s nimi fotila a podepisovala se. Její agent děvčatům rozdal pár triček s nápisem „Call me Coco“. Slečna s dlouhými černými copánky zvládá svou úlohu na kurtu. Umí si hýčkat své přívržence.

Bez známek trémy baví též novináře, jimž naposledy popisovala, jak se doma v Americe učí řídit: „Bylo nervydrásající, když jsem poprvé najela na dálnici. A nervydrásající je, když vezu své bratry. Úplně šílí, když jim připadá, že jedeme pomalu. Já přitom jenom dodržuju povolenou rychlost!“

Její rodiče úspěšně sportovali na univerzitách v Georgii a na Floridě – táta hrál basketbal, máma se věnovala atletice. Předali jí vhodné geny a vtloukli jí do hlavy, že se nikdy nesmí vzdávat.

Proto nemusí klesat na mysli ani před páteční partií s obhájkyní titulu Naomi Ósakaovou, jíž podlehla na US Open. „Už nebudu tolik nervózní, protože vím, jaké dává rány, a půjdu do ní agresivněji,“ tvrdí.

Kdekdo pamatuje, jak vlídně se k ní Japonka zachovala na Flushing Meadows. Jak ji přizvala k rozhovoru na centrkurtu, aby si do šatny nenesla veškeré zklamání a žal.

Gauffová jí přátelské gesto nezapomněla. To ale vůbec neznamená, že by ji v dalším střetu hodlala šetřit.

Autor: