130 let

Manny Malhotra proměňuje rozhodující nájezd | foto: ČTK

Výborný zařídil vítězství Columbusu

Sport
  •   12:40
NEW YORK - Vynikající zápas odehrál v NHL český útočník David Výborný. Hráč Columbusu se výrazně zasloužil o vítězství svého nad Calgary. Výborný vstřelil dva góly a trefil se i v penaltovém rozstřelu, po kterém se radovali Blue Jackets.

Columbus vyhrál v letošní sezoně na domácím ledě teprve potřetí. "V posledních zápasech jsme naše fanoušky moc nepotěšili, dneska jsme jim chtěli konečně udělat radost," prohlásil Malhotra. "Vyhrát takhle dramatickou koncovku je parádní pocit," rozplýval se kouč Gerard Gallant.

Jeho svěřenci předtím prohráli šest ze sedmi zápasů a podobně jako Calgary se krčí na dně tabulky Západní konference. "Připomínalo mi to utkání play off. Soupeř měl před zápasem také sedm bodů jako my, ty dva, které jsme získali, mají velkou cenu," uvedl Výborný, jenž v třetí třetině vyrovnal na 4:4, když předtím Columbus ztratil slibné vedení 3:1.

Zápas v Edmontonu rozhodla chyba sudího
V pátek se trefil také další český útočník Petr Sýkora, svým osmým gólem v sezoně ale pouze zmírnil porážku Edmontonu s Dallasem 2:3. Sýkora, který se upsal Oilers v létě jako volný hráč, se trefil minutu a půl před koncem třetí třetiny při power play a se sedmnácti body je nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Domácí hokejisté se v závěru zápasu chvíli radovali i z vyrovnání, když čtyři sekundy před koncem třetí třetiny skóroval Aleš Hemský. Hlavní rozhodčí Michael McGeough ale branku neuznal, protože těsně předtím odpískal nedovolenou přihrávku rukou ze vhazování, a nespokojení fanoušci Edmontonu zaházeli led odpadky.

Opakovaný záznam prokázal, že se McGeough zmýlil a rozhodčí to po utkání přiznal. "Bylo to špatné rozhodnutí. Myslel jsem si, že se Shawn Horcoff dotkl při buly puku rukou, ale byla to hokejka. Udělal jsem chybu," kál se McGeough.

"Bylo to úplně hloupé rozhodnutí. Jinak to vyjádřit nelze," zlobil se trenér Oilers Craig MacTavish. "Vím, že McGeough už v NHL píská dlouho a znám jeho postarší humor. Ale tohle mi vtipné nepřišlo. Naprosto nechápu, co zapískal. Každý viděl, že o žádnou přihrávku rukou nešlo," řekl MacTavish. "Měli by ho potrestat!" Brankář Dallasu Marty Turco soupeře litoval. "Musí to být pro ně těžké. Ale už před Hemského střelou jsem uslyšel zapískání a přestal jsem chytat. Kdybych normálně reagoval, myslím, že bych puk vyrazil a gól by to vůbec nebyl," tvrdil Turco.

Oilers se předtím zlobili na sudí už po úvodním gólu Dallasu, který ve skrumáži před brankou zařídil Brendan Morrow. Brankář Dwayne Roloson  protestoval proti nedovolenému bránění Erika Lindrose, ale marně.

Dallas si tak připsal už jedenácté vítězství v letošní sezoně a drží se na druhém místě tabulky Západní konference za vedoucím Anaheimem, který v pátek rozstřílel nejhorší tým celé ligy Phoenix 6:2. "Kačeři" mají už 24 bodů, nejvíc z celé NHL a s Buffalem zůstávají jediným týmem, který ještě neprohrál v základní hrací době. Pokud se tak nestane ani příště, překonají letitý rekord Montrealu v nejdelší sérii získaných bodů od začátku sezony. Canadiens v ročníku 1943/44 také bodovali v úvodních čtrnácti zápasech.

Povedený start do sezony potvrdili hokejisté Atlanty vítězstvím nad Washingtonem 4:3. Thrashers vyhráli tímto výsledkem už třetí vzájemný zápas v tomto ročníku. "Zatím jsou o ten jeden gól lepší. Vedou naší divizi a my víme, o kolik se musíme zlepšit, abychom se dostali na jejich úroveň," řekl trenér poražených Capitals Glen Hanlon.

Výsledky:
Washington - Atlanta 3:4 (1:0, 2:3, 0:1)

Branky: 13. a 40. Zubrus, 22. Clark - 32. Sim, 35. De Vries, 35. Kozlov, 41. Rucchin. Střely na branku: 27:34. Diváci: 12.834.

Edmonton - Dallas 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky: 25. Smyth, 59. P. Sýkora - 13. Morrow, 19. Hagman, 40. Daley. Střely na branku: 26:26. Diváci: 16.839.

Columbus - Calgary 5:4 po sam. nájezdech (3:1, 0:1, 1:2 - 0:0)
Branky: 18. a 53. Výborný, 4. S. Fjodorov, 16. Westcott, rozhodující sam. nájezd Malhotra - 16. Iginla, 21. Langkow, 43. Tanguay (Hamrlík), 48. Phaneuf (Hamrlík). Střely na branku: 37:32. Diváci: 16.103.

Anaheim - Phoenix 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)
Branky: 18. Kunitz, 23. Penner, 29. Selänne, 35. O'Donnell, 39. McDonald z trestného střílení, 45. Pronger - 42. P. Fischer, 51. Comrie. Střely na branku: 35:27. Diváci: 14.833.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK