Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Výročí hodu dalekého. Před 24 lety pokořil Železný světový rekord hodem dlouhým 95,48 metrů

Sport

  10:39
Praha - Devadesátimetrovou hranici přehodil zřejmě nejlepší oštěpař historie Jan Železný v 34 závodech, třikrát se dostal za 95 metrů, ale bájné stovky se nedočkal. Nejblíže k ní se octl na jaře 1996, kdy 25. května v Jeně překonal vlastní světový rekord hodem dlouhým 98,48 m. Zaznamenal tím jeden z nejhodnotnějších výkonů atletické historie, k němuž se od té doby nikdo jiný nedostal blíž než na čtyři metry.

Sporťáček zavítal v sobotu do Brna, letošní pouť zakončí v Plzni. V moravské metropoli učil nejmenší oštěpu legendární Jan Železný. foto: Sporťáček: Robin Nevřala

Pár měsíců před olympijskými hrami v Atlantě cítil bezmála třicetiletý Železný velkou formu, a tak pověřil svého manažera, aby mu sehnal jakýkoli mítink bez ohledu na peníze. Naskytl se malý závod v německé Jeně, kam se dalo poměrně rychle dostat autem i s rodinou.

Prvním pokusem hodil rodák z Mladé Boleslavi v chladném počasí téměř 88 metrů, ačkoli mu uklouzla tretra. Ve druhém přidal pět metrů, a tak se rozhodl zariskovat a prodloužit si rozběh. Následně i díky příznivému větru poslal oštěp téměř až k stometrové hranici a svůj tři roky starý světový rekord z Sheffieldu vylepšil o plných 282 centimetrů.

Trénink oštěpařů, legendární Jan Železný pomáhá Petru Frydrychovi
Sporťáček zavítal v sobotu do Brna, letošní pouť zakončí v Plzni. V moravské...

Poté olympijský vítěz z Barcelony ještě jednou přehodil devadesátku, vyinkasoval prémii 10.000 marek a na oslavu si dal dvě piva. O týden později na Zlaté tretře v Ostravě zapsal Železný 94,64 metru, ačkoli zdaleka necítil takovou formu jako v Jeně. Víc už se ke svému rekordu nikdy nepřiblížil.

Světový rekord Železný poprvé vylepšil v květnu 1987 v Nitře (87,66), podruhé se mu to povedlo o tři roky později v Oslu (89,66). Na témže místě poslal v červenci 1992 náčiní do vzdálenosti 94,74, ale tento výkon nakonec nebyl uznán kvůli nepovolenému typu oštěpu. V dubnu 1993 v jihoafrickém Pietersburgu hodil 95,54, o čtyři měsíce v Sheffieldu přidal dalších 12 centimetrů.

Z „Plechovky“ se nakonec stala jedna z největších osobností tuzemského sportu. Ke zlatu z Barcelony přidal další dva olympijské triumfy a jako první oštěpař zvítězil pod pěti kruhy třikrát za sebou. Třikrát vyhrál i mistrovství světa, celkem na vrcholných akcích vybojoval jedenáct medailí.

Na sklonku kariéry nejlepší světový atlet roku 2000 a čtyřnásobný vítěz domácí ankety Sportovec roku neúspěšně kandidoval na post předsedy Českého olympijského výboru. Později se dal na trénování, v jeho skupině byli či jsou medailisté z OH a MS Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch, Petr Frydrych nebo Barbora Špotáková.

Železný dosud drží pět ze šesti nejdelších výkonů historie novým typem oštěpu po změně pravidel v roce 1986. Mezi jeho nejlepší pokusy se vklínil pouze Němec Johannes Vetter, jenž před třemi lety hodil 94,44 m. Z jeho svěřenců se k devadesátimetrové hranici nejvíc přiblížil Vadlejch, jemuž k ní v roce 2017 scházelo 27 centimetrů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!