130 let

Pohoda na váze. Thompson (vlevo) a Ducár ještě včera rozdávali úsměvy, v sobotu už je čeká tvrdá bitva o pás, který za nimi drží Eddie Hearn. | foto: Matchroom

Z porodnice odjel rovnou na trénink. Boxer Ducár cítí šanci na mistrovský pás

Sport
  •   5:00
V neděli v noci spěchal do nemocnice. Ne, 32letého českého boxera Vasila Ducára netrápily žádné zdravotní neduhy. To jen jeho manželka Irena právě rodila jejich druhého potomka, opět dceru.

Dvě stě minut po půlnoci v pondělí 1. srpna přišla na svět Aria Ducár. „A z porodnice jsem pak odjížděl v šest ráno rovnou na trénink. Trochu mě mrzí, že jsem nemohl holky přivézt z porodnice domů,“ okomentovala česká boxerská jednička hektický (ale krásný) start do tohoto týdne.

Od té chvíle se může plně soustředit na to, aby jej také parádně uzavřel. Ve středu odletěla hlavní tvář plzeňské stáje Patron Boxing směr anglický Sheffield, kde se dnes utká s domácím neporaženým bijcem Jordanem Thompsonem o Evropský titul prestižní organizace IBF v křížové váze.

Když už je řeč o jeho stáji, je třeba dodat, jak je důležité mít kvalitní zázemí. Britská strana – jedna z největších boxerských formací Matchroom Boxing – zajistila Ducárovi letenky s mezipřistáním v Nizozemsku, takže by strávil na cestě přes osm hodin.

Šéf „Patronů“, podnikatel Patrik Knopp, své hvězdě zařídil přímý let do Sheffieldu. A pro jistotu se vypravil spolu s ním.

„Jsem za to rád, stihl jsem tak už ve středu v místě zápasu trénink, ve čtvrtek pak byla tradiční tiskovka,“ děkoval Ducár už z dějiště dnešní akce.

Na zmíněné tiskové konferenci, kterou už tradičně moderoval sám prezident britské stáje Eddie Hearn, se opět prezentoval kvalitní angličtinou. „Co se týče boxu, mám v hlavě jediné – udělat skvělý zápas a ve chvíli, kdy skočím do ringu, tak mě zajímá jen můj soupeř a náš souboj,“ reagoval na připomínku, že má za sebou parádní duely na britské půdě. Byť prohrané. „Uvidíme, jestli těch zkušeností, co jsem už posbíral, využiji. Možná se mi ty získané proti Billam-Smithovi (loni v Londýně), nebo Miku Perezovi budou nyní hodit,“ přidal.

Toho, že má Ducár proti němu v profesionálním ringu daleko více zkušeností, si je moc dobře vědom i 29letý rodák z Manchesteru. „Ať se podívám na křížovou váhu z jakékoliv strany, je nabitá talentem. Tohle je můj první velký titulový zápas. Může mi pomoct směrem k mým cílům, ale jsem kolem 100. místa na světě. Nemůžu svého soupeře přehlížet. Nejdříve sobota, nejbližší protivník a pak můžu řešit, co dál,“ poznamenal Thompson.

Zatímco ten ctil pravidlo, nekoukat se přes rameno svému nejbližšímu rivalovi, talentovaný, leč ještě méně zkušený a prověřený obr Johnny Fisher jej porušil. Během setkání s médii ani jednou nezaznělo jméno jeho dnešního soupeře, velezkušeného českého ranaře Michala Reissingera.

„Já jsem připravený jako nikdy. Nevzal bych nabídku, kdybych necítil šanci na úspěch. Bojové sporty mě neživí, nepotřebuji někam jezdit jen pro peníze. Vím, co mě čeká a nejsem pod tlakem. A to mi sedí,“ vzkázal ze Sheffieldu 35letý obr přezdívaný „Palec“, který trénuje v Praze stejně jako Ducár ve Spejbl Gymu.

Přivezou do něj dvojí triumf? To mohou sledovat i čeští fanoušci, galavečer vysílá od 20.00 placená streamingová sportovní platforma DAZN.

Autor: Antonín Vavrda