130 let
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Doporučujeme

Ženy přišly o rekordy, protože běhaly s muži

Sport
  •   13:30
Na seznam zakázaných prostředků u běžkyň přibyla překvapivá položka: muži. Nové nařízení Mezinárodní atletické federace IAAF nevyvolává vášně náhodou. Všechny rekordní časy dosažené ženami ve smíšených závodech přestaly platit.

To se týká především závodů na delších tratích včetně maratonu. Od roku 2003 v něm držela světový rekord Britka Paula Radcliffová. Na tom se ani po dodatečné úpravě nic nezměnilo, ovšem hodnota jejího maxima se nyní posunula o víc než dvě minuty dozadu. Dva nejrychlejší časy historie totiž Radcliffová zaběhla ve společných závodech.

V atletickém světě vzbudilo nařízení pozdvižení hlavně z důvodu, že se začalo uplatňovat zpětně. "Snažila jsem se při rekordním maratonu aktivně závodit. Věřím, že bych tehdy běžela stejně rychle i bez mužů," odmítla Radcliffová, že by ji přítomnost opačného pohlaví na trati výrazně ovlivnila.

Grafika: rekordy Pauly Radcliffové už neplatí

Německá vytrvalkyně kazašského původu Irina Mikitenková volila ještě ostřejší slova. "Když jsem o tom poprvé slyšela, myslela jsem, že jde o vtip. Anulovat rekordy po sedmi nebo osmi letech se podle mě ani nedá. Za padesát let si třeba někdo vymyslí, že maraton vlastně není žádný závod," prohlásila vítězka maratonů v Berlíně a Londýně.

Vedení IAAF si však stojí za svým. Výhodu podle něj získávají závodnice především tím, že jim mužští vodiči pomáhají udržet tempo. "Určitě je v tom rozdíl. Máme zjištěno, že ženy dosahují v průměru o dvě minuty lepších časů, když jsou na trati také muži," argumentovala Mary Wittenbergová, která v Mezinárodní atletické federaci zasedá v komisi pro silniční závody. "Chceme, aby ženy ukázaly, že nepotřebují muže, aby dosáhly na nejlepší časy," dodala.

Je to nefér a matoucí, zlobí se pořadatelé maratonů

K nápadu změnit dosavadní pořádky přivedl funkcionáře příklad z února, kdy Mary Keitanyová z Keni vylepšila světový rekord v půlmaratonu o 35 sekund za výrazné asistence mužských tempařů. Od letoška tak existují v tabulkách dvě kategorie nejlepších časů. Nejlepší výkon (world best), kam se započítávají všechny závody, a světový rekord (world record), který je vyhrazen pouze pro závody žen.

Pro postup IAAF našel pochopení málokdo. Dosavadní americkou rekordmanku Deenu Kastorovou ovládly rozporuplné pocity, o prvenství v národních statistikách totiž přijde. "Když někdo vytvoří rekord, znamená to pro mě, že se atletika pohnula směrem dopředu. Současný postup považuji za laciný výstřelek."

Ředitelé maratonů v New Yorku, Bostonu, Chicagu, Berlíně a Londýně sepsali společné prohlášení. "V nové situaci není nejrychlejší čas považován za rekord, což je matoucí a nefér a neodpovídá to tradici našeho sportu," ohradili se proti nově zavedenému pravidlu.

Navzdory všem protestům se zavedené pořádky už měnit nebudou. Ani rekordmanka Radcliffová je nehodlá řešit. "Nebudu se stresovat něčím, co nemohu ovlivnit," uzavřela zjitřenou debatu.

Straková: Výhoda existuje, ale už je zažitá

Svůj nejrychlejší maraton zaběhla Anna Straková (38) společně s muži. Česká vytrvalkyně není odpůrkyní nového omezení, nelíbí se jí však, že se uplatňuje zpětně.

To považujete za hlavní výtku?
Dosavadní světové rekordy by měly zůstat v platnosti a nařízení by mělo platit až od letoška. Přijde mi hloupé, když se nejlepší časy najednou mažou, vůči závodnicím to není zrovna fér postup.

Mají ženy výhodu, když se ocitnou na trati s muži?
Určitě, mohou využít vodiče. To jsme viděli například u posledního pražského maratonu, kdy vodič s vítězkou běžel celou trať. Vodiči se používají také v čistě mužských závodech a jejich rekordy potom nikdo nezpochybňuje. Na druhou stranu první žena může běžet ve skupině chlapů až do cíle, zatímco chlapi si musí maraton odmakat sami. S těmi nejlepšími nevydrží žádný vodič držet tempo celý závod.

Jádro problému tedy spočívá v závodnících, kteří jen pomáhají držet tempo...
Ano, nemusí to být dopředu domluvená taktika. Můžete si najít klidně během závodu někoho neznámého a běžet s ním, což mi několikrát také pomohlo. Je to už zažitý způsob, tímto způsobem se běhá dlouho.

Nikdy jste nezažila situaci, že by žena táhla při závodu muže?
Občas se to u nás stává. Opravdu těžko posoudit. Vidím argumenty pro a proti zavedení pravidla padesát na padesát.

Nepadají ženské rekordy u závodů na delší vzdálenost jednoduše kvůli tomu, že společně muži a ženy běhají mnohem častěji než odděleně?
V Americe už se zkouší nové postupy. Sama jsem tam zažila, že ženy odstartovaly patnáct až dvacet minut před muži a pak se čeká, jestli do cíle doběhne první muž, nebo žena, čímž se závody dělají pro diváky atraktivnější.
 
Osobního rekordu 2:32:39 jste dosáhla ve smíšeném maratonu, nebo čistě mezi ženami?
Ve smíšeném. Stalo se tak v Duluthu v Minnesotě. Pak jsem běžela v Los Angeles jen o minutu pomalejší čas. Přitom je tam obtížnější trať a ženy běžely samostatně. Vodičů jsem spíš využívala na kratších tratích.

Autor: Petr Adam