Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

23:42
medaile

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen vybojoval ve vytrvalostním závodě na hrách ve Vancouveru jubilejní desátou olympijskou medaili v kariéře. Na dvacetikilometrové trati nestačil pouze na krajana Emila Hegleho Svendsena, který ve Whistleru získal druhý cenný kov po stříbru ze sprintu. O druhou pozici se dnes Björndalen podělil s Bělorusem Sergejem Novikovem. Šlesinger skončil 17., Soukup na 30. místě, Dostál 35., Vítek pak na 67. místě.

  • Norský biatlonista Emil Hegle Svendsen.

    Norský biatlonista Emil Hegle Svendsen. / Autor: Reuters

23:25
Češi na OH
Snowboardistka Šárka Pančochová postoupila do semifinále olympijského závodu v U-rampě. Devatenáctiletá Češka dostala od rozhodčích za svou druhou kvalifikační jízdu 28,1 bodu a obsadila sedmnáctou pozici. Do finále postoupilo šest nejlepších snowboardistek, ostatní jezdkyně do osmnáctého místa budou od 1:00 SEČ bojovat v semifinále o šest zbylých postupových míst.
23:23

Hokejisté USA porazili ve druhém utkání na OH ve Vancouveru Norsko 6:1 a vedou s plným bodovým ziskem skupinu A. Norové zůstávají bez bodu.

22:36
Češi na OH
Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová se zatím drží po polovině startovního pole na 3. místě závodu na 1000 metrů na dlouhé dráze. Snowboardistka Šárka Pančochová bojuje v kvalifikaci o postup do semifinále, po první jízdě je 19., postupuje dvanáct nejlepších.
22:34
medaile

Šárka Záhrobská dojela v superkombinaci na skvělém sedmém místě, když ovládla slalomovou část závodu. Vyhrála Němka Maria Rieschová, druhá skončila Američanka Julie Mancusová. Třetí místo senzačně obsadila Švédka Anja Pärsonová, která závodila po středečním hrozivém pádu -

  • Šárka Záhrobská.

    Šárka Záhrobská. / Autor: Reuters

20:37
medaile

Norská biatlonistka Tora Bergerová vyhrála na olympiádě ve Vancouveru vytrvalostní závod na 15 kilometrů a získala první zlatou medaili na velké akci z individuálních soutěží. Na stupních vítězů ji nečekaně doplní druhá Jelena Chrustalevová z Kazachstánu, která se raduje z premiérového cenného kovu v seniorské kategorii, a třetí Darja Domračevová z Běloruska. České reprezentantky zůstaly daleko za předními příčkami. Ani jedna z nich se nevešla do elitní padesátky. Zdenka Vejnarová skončila 55., uzdravená Gabriela Soukalová dojela při olympijském debutu o pět příček níž. Magda Rezlerová finišovala na 64. místě a největší česká naděje Veronika Vítková, která však v létě prodělala zánět mozkových blan, doběhla jako 68.

  • Norská biatlonistka Tora Bergerová.

    Norská biatlonistka Tora Bergerová. / Autor: Reuters

19:41

Problémy na olympijské dráze ve Whistleru provázejí po skončené soutěži sáňkařů, kterou poznamenalo tragické úmrtí Gruzínce Nodara Kumaritašviliho, také bobisty. Po osmi nehodách v úvodních trénincích reagovala Mezinárodní bobistická federace (FIBT) zákazem pro závodníky a trenéry hovořit o ledovém korytě s novináři -

  • Pád Švýcarů Daniela Schmida a Jürgena Eggera.

    Pád Švýcarů Daniela Schmida a Jürgena Eggera. / Autor: Reuters

19:21
Češi na OH
Ve velmi dobrém světle se předvedla v kombinačním sjezdu česká reprezentantka Šárka Záhrobská. Pětadvacetiletá Češka zajela sedmnáctý nejlepší čas a má reálnou šanci bojovat od 21:30 hodin ve své královské disciplíně - slalomu - o pozici v elitní pětce. Sjezd ovládla stejně jako včera americká hvězda Lindsey Vonnová.
16:34

Nezvykle chudá medailová bilance ruských sportovců v dosavadním průběhu olympijských her nezůstala bez odezvy. Jeden z lídrů extrémně pravicové a nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Vladimíra Žirinovského prohlásil, že vystoupení olympioniků ve Vancouveru jsou urážkou Ruska. Zároveň Igor Lebeděv vyzval vrcholné sportovní představitele, aby odstoupili. "Výkony Rusů jsou trpké a urážející," prohlásil Lebeděv, který je šéfem poslanců Liberálně demokratické strany Ruska v Dumě.

  • Ruský sprinter Nikita Krjukov (4) poráží ve fotofiniši Alexandra Panžinského

    Ruský sprinter Nikita Krjukov (4) poráží ve fotofiniši Alexandra Panžinského / Autor: Reuters

15:58
Kanadské zimní středisko Whistler, kde se konají zimní olympijské hry, půjde možná už v pátek do aukce. Jeden z největších zimních areálů v Severní Americe tak může podle agentur čekat nejistá budoucnost. Americká společnost Fortress Investment Group, které rezort patří, má totiž kvůli hospodářské krizi vážně finanční problémy a není schopna splácet úvěr na odkup střediska z roku 2006. Místní lidé mají obavy, s jakými změnami by přišel nový majitel a jaká by je čekala budoucnost. "Nevíme, co by ti noví majitelé udělali s areálem. Může se vám vmžiku změnit celý život," stěžuje si Ian Ribera, manažer v místním obchodu s kuřivem. "Vzali si olympiádu za rukojmí, protože pár chlápků z Wall Streetu ještě nemá dost nacpané kapsy," řekl agentuře AP Ryan Watts, zaměstnanec místního průvodcovského centra.
14:40

Kanadští reprezentanti v jízdě na skeletonu zařadili do své přípravy na olympijskou sezonu poněkud netradiční prvek - návštěvu šamana v Britské Kolumbii. Mellisa Hollingsworthová a Jon Montgomery věří, že i díky ní patří k hlavním favoritům nadcházejících závodů. Hollingsworthová prožívá fantastickou sezonu, v níž byla sedmkrát na stupních vítězů v osmi závodech Světového poháru. Také v tréninku v dějišti her zajela nejrychlejší čas. A šaman, jehož navštívila na konci loňského září, v tom prý sehrál svou roli. "Bylo to úžasné, skvělý odpočinkový víkend," vzpomíná rodačka z provincie Alberta na dny, kdy kromě jiného vyráběla se svými kamarády totemy. Na své helmě má vyobrazenou malbu koňské lebky, ale teď věří, že jí ke zlatu dopomůže především pokorná mravenčí síla. "Hledali jsme v sobě sílu zvířat a byla to jedinečná zkušenost. Leželi jsme na zemi, meditovali a po mně lezli všude mravenci," řekla Hollingsworthová.

  • Mellisa Hollingsworthová.

    Mellisa Hollingsworthová. / Autor: Reuters

14:26
Dlouhé čekání skikrosaře Tomáše Krause na olympijský závod se chýlí ke konci. Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru se v Kanadě na jeden z vrcholů kariéry připravuje již několik týdnů, od začátku února je přímo ve Vancouveru. V neděli jej čeká boj o premiérové olympijské medaile v této disciplíně, neboť skikros je do programu her zařazen poprvé. Pětatřicetiletý Kraus sice bydlí ve Vancouveru již řadu dní, ale až v pátek si poprvé vyzkouší olympijskou trať. Dosud musel trénovat jinde. Nejprve ve Whistleru a poté v Grouse Mountain. "Vždy jsme ráno vyrazili, celý den jezdili, testovali, večer se vrátili, do postele a další den znovu," popsal Kraus svůj program. Moc času na odpočinek neměl. Kraus v posledních letech skikrosu kraloval a před začátkem sezony byl považován za jasného aspiranta na zisk zlaté medaile. V této sezoně se mu ale tolik nedaří.
13:25

Americkému snowboardistovi Shaunu Whiteovi je teprve 23 let a přitom už je ikonou svého sportu. Nebo lépe řečeno svých sportů, protože zároveň patří mezi nejlepší skateboardisty světa. Vedle závodění točí reklamy, zahrál si ve snowboardovém dokumentu Extrémní svahy, je po něm pojmenována počítačová hra a ve volném čase navrhuje oblečení a "prkna". Na jednom ze svých snowboardových modelů vyhrál zlato na olympiádě v Turíně 2006, čímž si podle svých slov splnil životní sen. Letošní obhajobu vítězství na U-rampě si vedle bezkonkurenčních výkonů v kvalifikaci a v prvním soutěžním kole zajistil i předvedením unikátního a nebezpečného triku Double McTwist 1260 ve druhé finálové jízdě. Dvojitý flip vzad s třemi a půl obraty a dopadem naslepo sice úplně nedotočil, rozhodčí jej přesto ocenili známkou 48,4 bodu, jíž překonal olympijský rekord.

  • Američan Shaun White a jeho zlatá jízda na U-rampě

    Američan Shaun White a jeho zlatá jízda na U-rampě / Autor: Reuters

10:25
Australský bobista Duncan Harvey skončil po nehodě při středečním tréninku na závod dvojbobů v nemocnici. Údajně však šlo jen o preventivní opatření a brzdař vyvázl bez zranění. Harvey a pilot Chris Spring byli jedním z osmi bobů, které v tréninku havarovaly. Harvey byl po karambolu při vědomí a z místa nehody odešel po svých. Spring utrpěl pouze odřeniny v obličeji. Na stejné trati se ještě před začátkem her zabil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili.
10:16
Olympijský vítěz ve skoku na lyžích Simon Ammann byl nepřímo obviněn z podvádění. Podle rakouské výpravy švýcarský reprezentant používá vázání, které odporuje pravidlům. "Chceme, aby FIS (Mezinárodní lyžařská federace) vázání prověřila," řekl trenér rakouského týmu Alexander Pointner. Podle kouče Rakušané nezpochybňují Ammannovy výsledky z minulosti, chtějí pouze, aby FIS rozhodla o možném používání nového vázání v budoucnosti. "Ano, už nás kvůli tomu kontaktovali," řekl agentuře SID šéf skokanské sekce FIS Walter Hofer. "Všechno je v rukách jury. Do dneška si na to nikdo nestěžoval," dodal.
09:45
medaile
MEDAILISTÉ STŘEDEČNÍHO PROGRAMU: Snowboarding: Muži: U-rampa: 1. White (USA) 48,4 b., 2. Piiroinen (Fin.) 45,0, 3. Lago (USA) 42,8 .... Saně (Whistler): Dvojice: 1. A. Linger, W. Linger (Rak.) 1:22,705 min. (41,332+41,373), 2. A. Šics, J. Šics (Lot.) 1:22,969 (41,420+41,549), 3. Leitner, Resch (Něm.) 1:23,040 (41,566+41,474), ...18. Jíra, Kvíčala (ČR) 1:24,663 (42,204+42,459) .... Rychlobruslení na krátké dráze: Ženy - 500 m: 1. Wang Meng (Čína) 43,048, 2. St. Gelaisová (Kan.) 43,707, 3. Fontanaová (It.) 43,804, ...12. Novotná - vyřazena ve čtvrtfinále .... Sjezdové lyžování: Ženy - sjezd: 1. Vonnová 1:44,19, 2. Mancusová (obě USA) -0,56, 3. Görglová -1,46, ...27. Záhrobská -6,49, 37. Křížová (obě ČR) -25,08 .... Rychlobruslení: Muži: 1000 m: 1. Davis (USA) 1:08,94, 2. Mo Te-pom (Korea) 1:09,12, 3. Hedrick (USA) 1:09,32 .... Běh na lyžích: Muži - sprint klasickou technikou (1,6 km): 1. Krjukov 3:36,3, 2. Panžinskij (oba Rus.) stejný čas, 3. Northug -9,2, ...35. Kožíšek, 44. Razým (oba ČR) - nepostoupili z kvalifikace .... Ženy - sprint klasickou technikou (1,6 km): 1. Björgenová (Nor.) 3:39,2, 2. Kowalczyková (Pol.) -1,1, 3. Majdičová (Slovin.) -1,8, ...33. Nývltová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.
09:27
zajímavé
Co dělat ve 106 letech? Třeba poprvé v životě vyrazit na olympiádu! To si řekla Američanka Florence Boggsová, která ve Vancouveru sleduje poprvé v životě přímo v hledištích největší sportovní svátek planety. Ve středu byla na curlingu, plánuje vyrazit také na hokejový zápas a krasobruslení.
08:12
Češi na OH

Čeští hokejisté zvládli vstup do hokejového turnaje. Po brankách Eliáše, Jágra a Plekance zvítězili nad Slováky 3:1 -

08:02
zajímavé
Pro lyžařku Marion Rollandovou skončilo účinkování na olympijských tratích ve Whistleru už po pár metrech. Sedmadvacetiletá Francouzka si brzy po startu středečního sjezdu přetrhla zkřížený vaz v levém koleně a přišla nejen o další závody na olympijských hrách, ale i o zbytek sezony.
07:33
medaile
Rakouští bratři Andreas a Wolfgang Lingerové obhájili na dráze ve Whistleru v soutěži sáňkařských dvojic olympijské zlato z Turína. Čeští debutanti Luboš Jíra s Matějem Kvíčalou byli osmnáctí. Osmadvacetiletý Andreas a rok mladší Wolfgang zajeli v obou soutěžních jízdách nejrychlejší časy a získali pro Rakousko první zlato ve Vancouveru.