Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

17:36

Českému brankáři Jakubu Štěpánkovi patří primát nejlehčího hokejisty na olympijských hrách ve Vancouveru. Vítkovický gólman váží jen 71 kilogramů. Nejmenším hráčem je se 171 centimetry Nor Mats Zuccarello Aasen ze švédského MODO Hockey. Slovákovi Zdenu Chárovi z Bostonu naopak nikdo nemůže do vzrůstu konkurovat. Nejvyšší hráč NHL narostl do výšky 205 centimetrů a nikdo na olympijském turnaji nepřekoná ani jeho 115 kilogramů váhy. Nejstarším hráčem je lotyšský brankář Sergejs Naumovs, který loni 4. dubna oslavil čtyřicetiny. Stejně starý je také ruský centr Sergej Fjodorov, jenž se narodil 13. prosince 1969. Titul benjamínka patří Švýcarovi Luku Sbisovi. Hráč Portlandu v zámořské juniorské WHL dovršil letos 30. ledna dvacet let, stejně starý je i Kanaďan Drew Doughty, jenž měl narozeniny už 8. prosince. V původních nominacích byl nejmladší jiný Švýcar Roman Josi (1. června 1990), který ale vypadl kvůli zranění.

  • Jakub Štěpánek.

    Jakub Štěpánek.

16:37

Americkému sjezdaři Tedu Ligetymu začíná vadit neustálé odkládání olympijských závodů, jejichž program od startu her výrazně narušují vrtochy počasí. Pětadvacetiletý lyžař v úterý marně čekal na to, že zahájí ve sjezdu pro kombinaci cestu za obhajobou vítězství z Turína. Místo toho se nudí s ostatními sjezdaři na pokojích v olympijské vesnici. "Nepřipadám si tady jako na olympiádě. Jsem tu skoro dva týdny a pořád jsem nic neodjel," posteskl si Ligety. "Už na závody ani moc nemyslím," uvedla americká hvězda, která vynechala ze soboty přeložený pondělní sjezd speciál, aby se soustředila na první část kombinace.

13:07
Sportovním dvojicím čínských krasobruslařů jako kdyby svědčilo i partnerské soužití mimo ledová jeviště. Vedle vítězného páru Süe Šen - Čao Chung-po se z lásky k sobě veřejně vyznali i Čching Pchang a Ťian Tchung, kteří skončili na olympiádě ve Vancouveru druzí. Dvojice stříbrných krasobruslařů už spolu bruslí dlouhých 17 let. Oběma je 30 a nyní se dočkali první olympijské medaile. Když v pondělí dokončili svou volnou jízdu. "Mnoho fanoušků, kteří se o nás zajímali, se ptalo na náš vztah... Chci oznámit, že spolu opravdu chodíme," připustil Ťian Tchung.
12:08
Íránská sjezdařka Marjan Kalhorová si je dobře vědoma, že nemá žádnou šanci dobýt zlato v závodu slalomářek. Přesto ve své účasti spatřuje velký smysl. Věří, že jakožto vůbec první Íránka účastnící se zimních olympijských her, ukáže cestu dalším krajankám, které ji mohou v budoucnu následovat. Jedenadvacetiletá Kalhorová, která nesla i vlajku své země při slavnostním zahájení, je velice pyšná, že může jít příkladem dalším ženám ve své vlasti.
11:34
Na pouhé dva dekagramy váhy přes stanovený limit doplatila na olympijských hrách ve Vancouveru japonská sáňkařka Aja Jasudaová. Za porušení pravidel byla vyloučena ze závodu, a přestože nepatřila k adeptkám na medaile, přišla o svůj vůbec první olympijský start.
10:56

Přehled největších komplikací v dosavadním průběhu zimních olympijských her ve Vancouveru; Při zapalování ohně v závěru slavnostního zahájení her se neotevřely padací dveře, kterým měl být vysunut jeden ze čtyř pilířů. Oheň tak nakonec zapálily pouze tři osobnosti, nedostalo se na bývalou rychlobruslařku Catrionu Le May Doanovou, jež stála nejblíže pokaženému pilíři. Závadu způsobil počítač; Krátce před zahájením olympiády zemřel gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili na následky zranění, která utrpěl během tréninku na dráze ve Whistleru. Pořadatelé pak v důsledku toho zkrátili trať mužů na úroveň žen a trať žen na úroveň juniorů, s čímž řada výprav nesouhlasila; Během rychlobruslařských soutěží opakovaně způsobily zdržení špatně fungující rolby, které led spíše ničily a nechávaly na něm velké louže; Dokončení závodu mužů na 500 metrů nakonec umožnil až urychlený transport záložního stroje, byť také nepracoval ideálně; Kvůli mlze, dešti nebo rozměklé trati bylo zrušeno či odloženo několik sjezdařských tréninků, rozmary počasí si rovněž vyžádaly přeložení sjezdu mužů a obou superkombinací; Stíhací závody biatlonistů provázely zmatky, neboť rozhodčí několikrát nedodrželi správné odstupy mezi startujícími. Někteří byli vypuštěni předčasně, jiní naopak se zpožděním. Pořadatelé už během závodu časy špatně vypuštěných biatlonistů korigovali; Kvůli rozměklému terénu v okolí tratí ve středisku Cypress Mountain, kde probíhají soutěže v akrobatickém lyžování a snowboardingu, museli pořadatelé snížit počet míst o několik tisíc. Organizační výbor musí vrátit peníze za celkem 28.000 vstupenek k stání, čímž přijde zhruba o 1,4 milionu kanadských dolarů (asi 25,5 milionu korun).

  • Zahájení olympijských her

    Zahájení olympijských her / Autor: ČTK

10:46
zajímavé
Pořadatelé olympijských her ve Vancouveru mají starosti s počasím i s organizačními nedostatky, ale obchodníci si spokojeně mnou ruce. Suvenýry mizí z regálů nevídaným tempem a už po prvních dnech je velmi pravděpodobné, že prodej výrazně překoná odhady organizačního výboru.
10:40
Jakkoliv se může zdát zbytečné, aby nevidomý sportovec studoval videonahrávku olympijské trati pro běh na lyžích, v případě Kanaďana Briana McKeevera je tomu naopak. Přestože je oficiálně uznán za slepého, pečlivě se snaží zapamatovat si každý obrázek z celkem 50 kilometrů dlouhé trati, na níž se představí ve startovním poli zdravých sportovců, mezi nimiž by neměl scházet ani favorizovaný Čech Lukáš Bauer.
09:48
Bratři Milan a Zbyněk Michálkové startovali již na pěti světových šampionátech, až na olympijských hrách ve Vancouveru nastoupí v reprezentačním dresu společně. Oběma se tím splnil sen. Přímo v dějišti turnaje jejich výkony navíc budou sledovat i rodiče. "My jsme o tom snili od malička. Je to krásné, když si spolu zahrajeme na takovém velkém turnaji. Bude to super a moc se na to těšíme," řekl Milan Michálek novinářům po úterním tréninku.
09:45
medaile
Historickému žebříčku zemí podle medailových zisků ze zimních olympijských her poprvé v dějinách vévodí Německo. Na průběžnou první pozici ho ve čtvrtém soutěžním dnu ve Vancouveru posunuly zlatá biatlonistka Magdalena Neunerová a sáňkařka Tatjana Hüfnerová. Německo si díky nim připsalo v Kanadě už třetí zlato a celkově 121. v historii, čímž sesadilo z pomyslného trůnu Rusko. Německá bilance v historii zimních olympiád čítá dále 120 stříbrných a 96 bronzových medailí.
06:44
medaile
MEDAILISTÉ ÚTERNÍHO PROGRAMU: Saně, ženy: 1. Hüfnerová (Něm.) 2:46,524 (41,760+41,481+41,666+41,617), 2. Reithmayerová (Rak.) 2:47,014 (41,728+41,563+41,884+41,839), 3. Geisenbergerová (Něm.) 2:47,101 (41,743+41,657+41,800+41,901) .... Rychlobruslení - ženy, 500 m: 1. I Sang-hwa (Korea) 76,09 (38,24+37,85), 2. Wolfová (Něm.) 76,14 (38,30+37,84), 3. Wang Pej-sing (Čína) 76,63 (38,49+38,14), ...23. Erbanová (ČR) 78,68 (39,36+39,32) .... Snowboardcross, ženy: 1. Rickerová (Kan.), 2. Antoniozová (Fr.), 3. Nobsová (Švýc.) .... Biatlon: Muži - stíhací závod na 12,5 km: 1. Ferry (Švéd.) 33:38,4 min. (1 tr. okruh), 2. Sumann (Rak.) -16,5 (2), 3. Jay (Fr.) -28,2 (2), ...29. Šlesingr -2:20,4 (3), 38. Vítek -3:06,7 (5), 51. Soukup (všichni ČR) -4:26,5 (4) .... Ženy - stíhací závod na 10 km: 1. Neunerová (Něm.) 30:16,0 min. (2 tr. okruhy), 2. Kuzminová (SR) -12,3 (2), 3. Brunetová (Fr.) -28,3 (0), ...32. Rezlerová -3:30,9 (5), 37. Vítková -3:46,5 (3), 55. Vejnarová (všechny ČR) -7:14,6 (6).
06:40

Rusové se rozjeli jako nezastavitelná mašina. Lotyšsku nasázela sborná v první třetině tři góly a to ještě v závěru výrazně ubrala. O branky se postrali Zaripov, Radulov a Ovečkin. Mezi fanoušky v hledišti nechyběl ani Jevgenij Pljuščenko s manželkou, který byl ještě tři hodiny před duelem sám na ledě v Pacific Coliseum při krátkém krasobruslařském programu. Ten podle očekávání vyhrál.

  • Jevgenij Pljuščenko stihl po svém závodě i hokejový zápas, s manželkou Yanou Rudkovskou na utkání Rusko-Lotyšsko.

    Jevgenij Pljuščenko stihl po svém závodě i hokejový zápas, s manželkou Yanou Rudkovskou na utkání Rusko-Lotyšsko. / Autor: Reuters

06:10
důležité
Kanadská policie zatkla údajného organizátora protiolympijských protestů, během kterých bylo zničeno několik obchodů a aut. Celkem už bylo podle agentury Reuters z násilností během demonstrací obviněno jedenáct lidí. Sedmadvacetiletý Joseph-Marc Beaulieu byl zatčen poté, co spolu se stovkou maskovaných anarchistů rozbili několik výkladních skříní a sprejem pomalovali několik vozů. Škoda se pohybuje kolem 5000 kanadských dolarů (asi 91 tisíc korun). Beaulieu už v pátek zorganizoval blokádu v ulicích Vancouveru, kvůli nimž musela štafeta s olympijským ohněm těsně před slavnostním zahájením změnit cestu.
06:08
Do hokejového turnaje vstoupil také druhý superfavorit - tým Ruska. A sborná se narozdíl od Kanady s outsiderem z Lotyšska příliš nemazlila. Již ve třetí minutě se trefil Danis Zaripov.
05:45
Češi na OH
Parádní představení naopak předvedl Michal Březina, který odjel bezchybný krátký program. Nakonec dostal 78.80 bodů, které jej poslalo na 9. místo, přestože i sám krasobruslař a fanoušci v hale cítili, že měl získat bodů více. Mezi Evropany je zatím Březina třetí!
05:27
Češi na OH

Zklamáním dopadlo vystoupení v krátkém programu pro Tomáše Vernera. Třiadvacetiletý český reprezentant nejprve zaváhal při úvodní kombinaci a následně spadl při trojitém axelu a od rozhodčích dostal nízkou známku 65.32 bodů a do volného programu odstartuje až z 19. místa.

  • Tomáš Verner právě padá.

    Tomáš Verner právě padá. / Autor: ČTK

04:55
důležité
Stíhací závody biatlonistů na olympijských hrách provázely zmatky, které nejspíš ovlivnily i pořadí na medailových místech a vyvolaly protest švédské výpravy. Pořadatelé měli potíže se správnými odstupy mezi startujícími závodníky. Při závodě mužů za to mohl i český rozhodčí, uvedla agentura AP - VÍCE ČTĚTE ZDE!
04:34
důležité

Skvělý krátký program předvedl také Japonec Daitsuke Takahaši - na Pljuščenka ztrácí pouze šest desetinek bodu -

  • Daitsuke Takahaši.

    Daitsuke Takahaši. / Autor: Reuters

03:47
důležité

Utkání končí - Kanada po pomalém rozjezdu vítězí v nabité Canada Hockey Place nad Norskem vysoko 8:0. Dnešní noc ale nekončí, již za pár okamžiků nás čeká pokračování volných jízd krasobruslařů včetně české dvojice Verner-Březina a dalších favoritů. Sledujte i nadále lidovky.cz/vancouver a rychlé zpravodajství z Vancouveru! -

03:45
důležité
Jarome Iginla tečuje střelu Nashe a završuje první hattrick olympijského hokejového turnaje. Další asistenci si připisuje Sidney Crosby. Stav utkání - 8:0.