Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

18:52

Počasí opět hraje významnou roli v rozpisu alpských disciplín na olympijských hrách ve Vancouveru. Ve středu by se měl jet sjezd žen, ale do areálu ve Whistleru se vrátil nečas se sněžením. Další odložení by nejspíš pomohlo největší favoritce Lindsay Vonnové z USA, která se potýká s bolavou holení a odpočinek by se jí hodil. Na start by se měla postavit Klára Křížová a kvůli nedostatku tréninku na superkombinaci nečekaně také slalomářka Šárka Záhrobská.

  • Lindsey Vonnová se konečně dočkala a mohla spolu s ostatními sjezdařkami trénovat.

    Lindsey Vonnová se konečně dočkala a mohla spolu s ostatními sjezdařkami trénovat. / Autor: Reuters

14:45
Superkombinace lyžařů se dnes na ZOH neuskuteční. Přípravu trati ve Whistleru znemožnilo husté sněžení. Závod se pojede v pátek.
14:29
Akrobatický lyžař Alexandre Bilodeau se svým olympijským vítězstvím v jízdě v boulích postaral o vlnu nadšení, která zachvátila celou Kanadu. Pro zemi javorového listu totiž šlo o první triumf na domácích hrách v historii; v Montrealu 1976 i v Calgary 1988 vyšli Kanaďané naprázdno. Kdo ví, zda by však Kanada nemusela na zlato ještě nějaký čas čekat, kdyby Bilodeau nevyrůstal vedle mozkovou obrnou postiženého bratra Frederika, jenž se stal pro nového šampiona inspirací.
14:08
Když před dvaceti měsíci porodila Kristina Šmigunová-Vähiová dceru Victorii-Kris, byla si jistá, že už se nikdy na olympijských hrách neobjeví. V pondělí překvapila dvaatřicetiletá estonská běžkyně na lyžích sama sebe, když pod pěti kruhy ve Whistleru sahala po zlatu v závodě na 10 km volnou technikou. "Doufám, že teď pochopí, že její máma je hodně silná dáma," řekla o své dceři dlouholetá soupeřka Kateřiny Neumannové poté, co získala olympijské stříbro.
12:36
Norsko zaznamenalo v pondělním závodu na 15 kilometrů volnou technikou historicky nejhorší olympijský výsledek mužského běžeckého lyžování. Uvedl to ve svém internetovém vydání deník Aftenposten poté, co nejúspěšnější člen norské čtveřice Tord Asle Gjerdalen skončil na 28. místě. Až na 41. příčku se propadl norský favorit Petter Northug.
11:19
Češi na OH
Rychlobruslařka Kateřina Novotná bude v noci ze středy na čtvrtek SEČ bojovat o vytoužený postup do finále olympijského závodu na 500 metrů na krátké dráze. Úřadující evropská šampionka ve víceboji si na hrách v sobotu zajistila postup z rozjížďky mezi nejlepší šestnáctku a teď ji čeká druhá část soutěže.
10:44
Jednu změnu oproti původní nominaci musel udělat trenér norských hokejistů. Na turnaji si kvůli zranění ramena nezahraje útočník Morten Ask z Norimberku, nahradil jej Jonas Andersen ze Sparty Sarpsborg.
10:43
Hokejisté Běloruska se nakonec musejí obejít bez dvou hvězd z NHL - útočníků Michaila Grabovského z Toronta a Andreje Kosticyna z Montrealu. Grabovskij si na začátku ledna zlomil zápěstí a nestihl se vyléčit tak, aby dostal od Maple Leafs povolení ke startu. Stejně dopadl také Kosticyn, který se na začátku ledna podrobil operaci levého kolena. Jejich místa zaujali Konstantin Zacharov a Dmitrij Meleško z Dinama Minsk.
10:34
Tradičně po svém vyložil americký lyžař Bode Miller své olympijské krédo, na které se ho novináři zeptali po zisku bronzové medaile ve sjezdu. Miller má na kontě již třetí olympijskou medaili, což z něho dělá nejúspěšnějšího Američana v alpském lyžování. Po pondělním závodu prohlásil, že kdyby občas někoho ze soupeřů zmrzačil, měl by úspěchů nejspíš mnohem víc, ale cestou Tonyi Hardingové se vydat nechtěl. Miller tak připomněl skandál amerických krasobruslařek před olympiádou v Lillehammeru 1994, kdy Hardingová společně se svým exmanželem zosnovala plán na napadení rivalky Nancy Kerriganové. celý článek
10:11
Češi na OH

Dosud dvakrát narazili čeští hokejisté na olympiádě na Slovensko a v obou případech uspěli. Zatímco v Lillehammeru v roce 1994 si po výhře 7:1 zajistili celkové páté místo, před čtyřmi lety v Turíně je vítězství 3:1 poslalo do bojů o medaile. Výrazně lepší bilanci má český tým i ve vzájemných utkáních na mistrovství světa, na loňském světovém šampionátu si dokonce svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky připsali rekordní triumf. Ve Vancouveru se naši reprezentanti utkají se Slováky ve čtvrtek v šest ráno našeho času.

  • Příprava českých hokejistů - Jakub Štěpánek

    Příprava českých hokejistů - Jakub Štěpánek / Autor: ČTK

09:36
Češi na OH
Ortéza na vykloubeném lokti je pro snowboardistku Šárku Pančochovou menším problémem než olympijská U-rampa, kterou pořadatelé v Cypress Mountain kvůli dešti připravují jen s velkými obtížemi. Devatenáctiletá Češka jezdí s bolestí a tvrdí, že rampa na první trénink byla nejhorší, jakou zažila. celý článek
09:17
Brankáři americké hokejové reprezentace Ryan Miller a Jonathan Quick si musejí před startem olympijského turnaje zakrýt slogany na maskách protože jimi porušují pravidla Mezinárodního olympijského výboru. Z Millerovy helmy musí zmizet nápis "Miller Time", jenž sice vyjadřuje heslo "Millerova doba", ovšem zároveň je reklamním sloganem stejnojmenného pivovaru. Quick má zase odstranit vzkaz "Support Our Troops", tedy "Držíme palce našim vojákům". Podle pravidel MOV je totiž zakázána nejen reklama, ale i demonstrace názorů a propaganda.

Olympijské medaile - Vancouver 2010

Země
1. Švýcarsko 3 0 0 3
2. USA 2 2 4 8
3. Korea 2 1 0 3
4. Francie 2 0 2 4
5. Německo 1 3 1 5
6. Kanada 1 2 1 4
7. Čína 1 1 0 2
8. Česko 1 0 1 2