Je absurdni zavadet nejakeho Boha do zabijeni zvirat. To ma byt humanni jak jen mozne. Bohu je fuk, jestli se zvire nejdrive omraci ci povesi a podrizne. Fanaticti zide i muslimove to na steaku ci klobase stejne nepoznaji, dej jim sekanou z hoveziho a veproveho, nepoznaji nic. Delal jsem asi 20 let u zidovskych firem v NYC, zadni fanatici, cpali se sunkou a sejrem stejne jako ja.
Nejsem řezník, ale kdesi jsem slyšel, že krev která zůstává v mase v teplých krajích maso rychle zkazí. Takže jako velmi často náboženské dogma má především především praktický význam.
Co má být to "v přirozeném stavu"? A co má být "na všech čtyřech"?
Už jste viděli, že by se prase poráželo na všech čtyřech? Po střele řeznickou postolí do hlavy taky v moc přirozeném stavu není. Leda že by se považovalo za přirozené, že když je střelené do hlavy, tak padne, což je koneckonců pravda...
Vykrvit se musí taky - kde by se vzal materiál na jelita?!?
Základní pravidlo kašrutu je vykrvení.. kecy o stresu jsou vedlejší.
Halal maso má význam zcela podobný jako košer maso.
Tady je možná diskuze jen o tom, jestli ta tzv. náboženská svoboda v potravinách je nebo není nadřazena nezadatelným právům průmyslových a domácích mazlíčků. A to je věc politická. Pokud dnes pejsek má svého psychologa a na dojivost se jde vědecky stylem lázeňské péče, je klidně možné, že žid a muslim mají práva se zvěřincem tak nějak srovnatelná.
:-)))
A ještě něco.. nechce náhodou polský premiér odpoutat pozornost od Bibiho problému s úplatky nabídnutím úkroku do svaté války za košer stejky?
Já nějak nemohu uvěřit tomu, že byste na mase poznali po několika dnech, že bylo bouráno z vystresovaného nebo z nevystresovaného masa.
Mimochodem to by znamenalo, že z každého honu se získá nekvalitní, vystresované maso? No... :-)
Jde o vykrvení masa.. když zvíře visí a žije, srdce pumpuje krev ven. Prý existují studie na to, že ostrým nožem a jedním tahem podfiknutá krkavice znamená okamžitý šok a minimální utrpení. Stresem operují euroatlantičtí milovníci zviřátek..
Nevystresovaná zvěřina by přišla o půlku hodnoty. Tedy, jak pro koho. Jsou tu i módní "konzumenti", pro které divočina nesmí divočinou ani zavanout, odležení pro ně znamená znamená zahnití a jsou schopni i z ryb odmáčet rybinu v mléce. Takovým patří fakt nacpat hubu siláží a masa je ušetřit. Aspoň víc zbude.
Poláci si zákonem změnili to, co uznali za vhodné. Za tím ještě mohou, než bude hlavní císařovnou Evropy Merkelová a nedovolí jim to. Izraelci mě zklamali. Jde o vnitrostátní věc Polska a stesky ve stylu: "
Zákon podle Izraele narušuje náboženskou svobodu", mně přijde nepřiměřený. Samozřejmě že najdeme různé zvyky v obou zemích, které se budou diametrálně lišit. není důvod, aby jedna země vyžadovala od té druhé, aby povolila to, co se jim hodí.
Dobře provedená košer porážka dává ve výsledku mnohem kvalitnější maso, protože zvíře není vystresované (musí být šochetem před porážkou uklidněno) a nůž musí mít bezvadné ostří, takže zvíře řez necítí a život z něj "odejde". U porážky halal jsou předpisy podobné. Ovšemže, všechno se dá provést dobře i špatně, to ale platí i u "normální" porážky.
vše špatně, zvíře se hlavně nesmí stresovat delší dobu před porážkou (bohužel přeprava na jatka to znemožňuje). Na jatkách se používá ztráta vědomí pomocí co2, což zvíře vůbec necítí...
Zdejší islamobijci by měli vědět, že se to týká také rituálních porážek muslimů!
Muslimové jsou někde na porážku?! A pak je někdo jí?!
Člověče tomu neuvěřím, než se dáte nějaký důvěryhodný odkaz.