Karbanátky z ovesných vloček
Pokud potřebujete ušetřit, omezte v jídelníčku maso. Pomůžete nejen domácí kase, ale i žaludku. Zkuste projednou tradiční recepty obměnit a karbanátky připravit třeba z ovesných vloček.
- 25 dkg ovesných vloček
- 1 cibule
- 1 česnek
- sůl
- vejce
- majoránku
- strouhanka
- 1/2 květáku (uvařená)
- 2 mrkve (uvařené)
Vločky namočte do studené vody a nechte hodinu bobtnat. Poté slijte přebytečnou vodu, přidejte nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, rozšlehané vajíčko a zeleninu nakrájenou najemno. Přidejte koření a zahustěte strouhankou. Tvarujte karbanátky a opečte je na grilu.
Jak hodnotí lékařka "levné recepty"? |
Jáhlová kaše s jablky a skořicí
Loupané proso je tradičním českým základem kaší. Připravit ho můžete nasladko i naslano. Jáhly obsahují řada minerálních látek, vlákninu a vitaminy skupiny B. Pokud je doplníte o jablka a skořici, máte zaručenou chutnou, lehkou a zdravou variantu hlavního jídla nejen pro děti.
- 2 hrnky jahel
- 3 dcl mléka
- 2 jablka
- hrst rozinek
- plátek másla
- lžíce medu
- skořice
Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a dáme vařit do lehce osolené vody na 5 minut. Poté zbytek vody slijeme a přidáme mléko, trochu másla a nastrouhaná jablka. Vaříme asi 15 minut. Poté dosladíme medem, přidáme rozinky a posypeme skořicí.
Špagety aglio e olio
Nejlepší volbou by byly celozrnné těstoviny, ale za ty si trochu připlatíte. I ty z bílé mouky lze ale připravit tak, aby pro tělo byly snadno stravitelné. Dejte se pozor, ať je nerozvaříte. Vždy by měly být připraveny al dente, tedy na skus, mají tak nižší glykemický index.
- balení špaget
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- sůl
Špagety vaříme ve vroucí osolené vodě, na olivovém oleji osmažíme česnek pokrájený na plátky a chilli papričku. Uvařené špagety slijeme a promícháme olejem, česnekem a chilli.
Cizrna na paprice z Biokuchařky Hanky ZemanovéChutná bezlepková večeře podle propagátorky zdravé stravy Hany Zemanové. Suroviny můžete použít v biokvalitě, ale mohou být dražší. 200 g cizrny v sušeném stavu sezamový olej 2 větší cibule nakrájené najemno 1 lžíce sladké papriky (nejlépe v biokvalitě) mořská sůl cca 1/2 l vody nebo vývaru z cizrny 1 větší pór nakrájený našikmo 1 sójová smetana (ale je možné použít i normální) granulovaný biobujón pro dochucení citrónová šťáva 1. Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte 35–40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1,5 hodiny. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte na omáčku. 2. Ve větším kastrolu orestujte cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar a povařte doměkka. 3. Mezitím si rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máte připravené skvělé zahušťovadlo. 4. V hrnci, ve kterém jste vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujte. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidejte pórek a krátce povařte. 5. Pokud chcete opravdu krémovou chuť, přilijte sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Dochuťte citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem. Servírujte s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které koupíte v bioprodejnách již hotové. |
Jak v kuchyni ušetřit i jinak než na surovinách? |
Pohankové placičky
Pohanka se z jídelníčků pomalu vytrácí. Přitom jde o velmi zdravou a chutnou surovinu. Pomáhá fyzické i psychické rekonvalescenci, posiluje imunitu a dodává tělu rutin.
- 150 g pohanky
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 200 g bílého kysaného zelí
- 1 vejce
- 200 g strouhanky
- sůl a pepř
- majoránka
Pohanku minutu povařte ve 400 ml vody a nechte ji 20 minut pod pokličkou stát, poté přebytečnou vodu slijte. Po vychladnutí přidejte najemno pokrájenou cibuli, zelí, prolisovaný česnek, vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte je se salátem.
Cibulová polévka
Klasika na podzimní a zimní večery. Je chutná a zahřeje. Na její přípravu přitom postačí suroviny, které máte vždy doma: cibule, máslo, mouka a sůl. Vše navíc už je jen příjemný bonus.
- 300 g cibule
- 100 g másla
- 5 g hladké mouky
- 1 l kuřecího vývaru
- 20 g cukru
- sůl
- drcený pepř
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky asi půl centimetru široké. Rozehřejeme si máslo na kterém cibuli do zlatava orestujeme. Přilijeme vývar a dochutíme cukrem, případně solí. Polévku můžeme lehce zahustit máslovou jíškou, ale není to nutné. Podáváme se sýrovými krutonky.