13. září 2013 10:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Plýtvání jídlem stojí rodinu 20
tisíc ročně. Jak tomu zabránit?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Neplýtvejte zbytečně jídlem. Naučíme vás, jak na to. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Neplýtvejte zbytečně jídlem. Naučíme vás, jak na to. | foto: Shutterstock
PRAHA Každý Čech ročně vyhodí téměř 70 kilogramů potravin. Velká část z nich je přitom ještě ve stavu vhodném ke konzumaci. Průměrnou rodinu s dětmi stojí zbytečné plýtvání 20 tisíc korun ročně. Naučte se, jak zamezit rychlému kažení jídla a zároveň využívat suroviny beze zbytků.

Na zbytečné plýtvání jídlem upozornila na začátku týdne Iniciativa Zachraň jídlo, která na Václavském náměstí rozdávala obědy ze zeleniny, kterou by jinak supermarkety vyhodily.

Smoothie z přezrálého ovoce a zkyslého mléka

Nestihli jste včas spotřebovat banány a ty už začínají hnědnout? Odkrojte poškozené části a zbytek rozmixujte do koktejlu, můžete tak zužitkovat i zkyslé mléko.

  • 250 ml zkyslého nepasterizovaného mléka
  • 2 přezrálé, nahnědlé banány (či jiné unavené ovoce)
  • 1-2 lžíce medu
  • 8 kostek ledu

Narozdíl od prošlého trvanlivého (pasterizovaného) mléka se zkyslé čerstvé mléko dá dále využít jako jogurt, kefír či k výrobě tvarohu, zmrzliny či omáček. Kysané mléko je navíc lépe stravitelné a zdravější.

Organizátoři také sestavili jednoduchý návod, který je použitelný i v domácích podmínkách. Nejdůležitější podle nich ale je, aby lidé nakupovali potraviny s rozmyslem a pouze v takovém množství, kolik jsou schopni spotřebovat. Jen tak se zamezí zbytečnému plýtvání. Už při nákupu se ho můžete vyvarovat, když nakoupíte potraviny na váhu. Velká balení sice často lákají zvýhodněnou cenou, proděláte ale stejně. To když neupotřebené zbytky končí v koši. 

  • Nezaměňujte "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých salámů i k lepšímu).

  • Snažte se skladovat jednotlivé kusy zeleniny dále od sebe. Brambory vydrží déle, pokud k nim přidáte jablka, u jiných druhů zeleniny a ovoce naopak přiložená jablka urychlují zrání.

  • Nedozrálá a tvrdá rajčata skladujte je v pokojové teplotě stranou od slunečního svitu a stopkou nahoru.
Jak správně uskladnit jídlo v lednici a zamezit tak zbytečnému plýtvání radí server Zachranjidlo.cz.

Pro větší náhled rozklikněte. Ilustrační grafika - některé lednice mohou vyžadovat odlišný způsob skladování.

Chipsy z bramborových slupek

  • slupky z 1 kg brambor
  • olej (rostlinný či lépe olivový)
  • sůl

Brambory před loupáním důkladně okartáčujte a  omyjte. Slupky nakrájejte na plátky a  ponořte na hodinu do misky s  vodou a  ledem. Poté je sceďte, osušte čistou utěrkou a následně smažte na pánvi s olejem do křupava. Nabírejte je děrovanou vařečkou, odkapejte a pokládejte na kuchyňské papírové utěrky nebo ubrousky, které z nich odsají přebytečnou mastnotu. Posolte a hned servírujte.

  • Maso před uložením do mrazničky vyjměte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavřeného sáčku nebo do potravinové dózy. Ostatní potraviny naopak omývejte až před samotnou konzumací.
  • Listový salát, brokolice, celer či jarní cibulka, vydrží stejně jako rostliny déle se spodní částí ponořenou ve sklenici s vodou (až dva týdny).

  • Vajíčka jsou čerstvá, když se ve sklenici s vodou ponoří na dno. Blíží-li se datum spotřeby, můžete je uvařit natvrdo - v lednici pak vydrží další 3 až 4 dny.

  • Chléb skladujte v suchém a tmavém místě v papírovém (nikoli plastovém) sáčku. Menší pečivo můžete zamrazit, vydrží tak 4 až 6 měsíců.

Neplýtvejte zbytečně jídlem. Naučíme vás, jak na to.


  • Zeleninu i ovoce se snažte kupovat lokální a sezónní - ve svém přirozeném období má delší trvanlivost. Navíc ušetříte a podpoříte tuzemské zemědělce a předejdete zbytečným ztrátám a spotřebě energií, ke kterým dochází při dovozu potravin z velkých vzdáleností.

  • Průběžně kontrolujte data spotřeby potravin v zadních částech lednice i spižírny a posouvejte nejstarší potraviny dopředu.

Pokud víte, že potraviny nestihnete spotřebovat a není možné je zavařit nebo zmrazit, rozdělte se o ně. Nezkažené potraviny přijímají charitativní organizace a vývařovny, můžete je nabídnout i na serverech Přebytky ze zahrádky, v rámci sbírek v supermarketech, je možné trvanlivé potraviny darovat i Potravinovým bankám.

Michaela Černá
  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz