10. září 2013 14:29 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Tisíc lidí dostalo v centru
Prahy oběd na akci proti plýtvání

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 17Diskuse
První porci nandal Zakladatel Pražského kulinářského spolku Roman Vaněk | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy První porci nandal Zakladatel Pražského kulinářského spolku Roman Vaněk | foto: MAFRA - Petr Topič
Živá hudba, přednášky odborníků a tisíc porcí kari, které uvařili dobrovolníci ze zeleniny, kterou by jinak musely obchody vyhodit. Happening Hostina pro tisíc iniciativy Zachraň jídlo upozornila na plýtvání potravinami a legislativu, která ztěžuje darování jídla potřebným. Lidé se zároveň mohli dozvědět, jak skladovat potraviny, aby déle vydržely, nebo jak si připravit chipsy ze slupek od brambor.

Organizátoři akce spolu s dobrovolníky připravili zdarma tisíc porcí zeleninového kari ze surovin, které by se jinak musely vyhodit. Výdej obědů začal v pravé poledne v dolní části Václavského náměstí, které se tak proměnilo v jednu velkou jídelnu, a už po necelé půl hodině se snědlo 500 porcí.

Jídlo věnovali zemědělci a potravinářské řetězce. Šlo například o křivé mrkve nebo zeleninu před koncem spotřební lhůty, které, ač v bezvadném stavu, byly z těchto důvodů neprodejné. Z asi 300 kilogramů zeleniny, luštěnin a rýže vařili studenti hotelové školy a dobrovolníci od časného rána, porce se servírovaly do nádobí získaného ze sbírky, které poté poputuje charitativním organizacím.

"Legislativa této země nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích," upozornil Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, který se akce zúčastnil a nandal také první porci kari.

Nesmyslná daň

Supermarkety, které chtějí neprodejné potraviny věnovat například potravinové bance, musejí zaplatit patnáctiprocentní spotřební daň z ceny zboží. Navíc musejí vyhotovit darovací smlouvu obsahující každou darovanou položku. Aktivisté proto chtějí apelovat na příslušná ministerstva, aby tyto předpisy změnila.


Podle Petra Hanzela ze spolku Zachraň jídlo ale chtějí kromě zbytečného vyhazování jídla upozornit také na plýtvání vodou a energiemi nezbytnými k produkci potravin. Třeba na vypěstování jednoho rajčete je třeba 50 litrů vody, na dovezení kilogramu tropického ovoce se spotřebuje pět litrů nafty.

Vyhozené jídlo

Podle OSN ročně skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla, tedy asi třetina všech vyrobených potravin. V Evropě připadá na jednoho člověka až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Plýtvání jídlem stojí ročně rodinu přes 20.000 korun.

apeAlena Pecháčková, ČTK
  • 17Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.