Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tisíc lidí dostalo v centru Prahy oběd na akci proti plýtvání

Jídlo

  14:29
Živá hudba, přednášky odborníků a tisíc porcí kari, které uvařili dobrovolníci ze zeleniny, kterou by jinak musely obchody vyhodit. Happening Hostina pro tisíc iniciativy Zachraň jídlo upozornila na plýtvání potravinami a legislativu, která ztěžuje darování jídla potřebným. Lidé se zároveň mohli dozvědět, jak skladovat potraviny, aby déle vydržely, nebo jak si připravit chipsy ze slupek od brambor.

První porci nandal Zakladatel Pražského kulinářského spolku Roman Vaněk foto: MAFRA - Petr Topič

Organizátoři akce spolu s dobrovolníky připravili zdarma tisíc porcí zeleninového kari ze surovin, které by se jinak musely vyhodit. Výdej obědů začal v pravé poledne v dolní části Václavského náměstí, které se tak proměnilo v jednu velkou jídelnu, a už po necelé půl hodině se snědlo 500 porcí.

Jídlo věnovali zemědělci a potravinářské řetězce. Šlo například o křivé mrkve nebo zeleninu před koncem spotřební lhůty, které, ač v bezvadném stavu, byly z těchto důvodů neprodejné. Z asi 300 kilogramů zeleniny, luštěnin a rýže vařili studenti hotelové školy a dobrovolníci od časného rána, porce se servírovaly do nádobí získaného ze sbírky, které poté poputuje charitativním organizacím.

"Legislativa této země nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích," upozornil Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, který se akce zúčastnil a nandal také první porci kari.

Nesmyslná daň

Supermarkety, které chtějí neprodejné potraviny věnovat například potravinové bance, musejí zaplatit patnáctiprocentní spotřební daň z ceny zboží. Navíc musejí vyhotovit darovací smlouvu obsahující každou darovanou položku. Aktivisté proto chtějí apelovat na příslušná ministerstva, aby tyto předpisy změnila.

Pořadatelé poté museli výdej asi na hodinu přerušit, protože jeli s várnicemi do Střední školy hotelnictví a gastronomie v Klánovicích pro zbytek navařeného jídla.
Lidé ale stáli ve frontě dál, součástí akce byla totiž i živá hudba a přednášky odborníků.

Podle Petra Hanzela ze spolku Zachraň jídlo ale chtějí kromě zbytečného vyhazování jídla upozornit také na plýtvání vodou a energiemi nezbytnými k produkci potravin. Třeba na vypěstování jednoho rajčete je třeba 50 litrů vody, na dovezení kilogramu tropického ovoce se spotřebuje pět litrů nafty.

Vyhozené jídlo

Podle OSN ročně skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla, tedy asi třetina všech vyrobených potravin. V Evropě připadá na jednoho člověka až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Plýtvání jídlem stojí ročně rodinu přes 20.000 korun.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...