Lidovky.cz

Mořské plody do salátu. Jak dlouho se vaří chobotnice a jak na kalamáry?

Jídlo

  6:46
Saláty z plodů moře jsou lehkým a osvěžujícím pokrmem s vysokou výživovou hodnotou. Jejich příprava je velice jednoduchá.
Chobotnice - ilustrační foto.

Chobotnice - ilustrační foto. foto: Shutterstock

„Základem je uvaření očištěných plodů v neosolené vodě (případně na páře). Po vychladnutí se plody nakrájejí, smíchají se zeleninou a dochucují vždy jen solí, pepřem, panenským olivovým olejem a dle chuti octem (preferovaným autorem této brožurky) nebo citrónovou šťávou,“ vysvětluje Marko Šutko, šéfkuchař z Chorvatska, který Čechům přibližuje jadranské pobřeží pomocí seafoodu a ryb.

„Krevety a mušle je lepší vařit na páře, ve vodě jsou uvařené za 1-2 minuty. Humři se vaří cca 10 min. Chobotnice, bílé chobotnice se vaří hodinu až dvě, záleží na velikosti a sezóně výlovu,“ dodává Šutko. 

Saláty z mořských plodů

  • 1,5 kg syrového rybího masa 
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 100 m olivového oleje
  • 60 ml octa

Jako zelenina se vždy přidává nadrobno nákrájená cibule. V některých oblastech Jadranu je zvykem přidávat také nadrobno nakrájená rajčata a papriky (autor této brožurky vřele doporučuje). Jinde zase saláty doplňují na kostičky nakrájené brambory (autor této brožurky vřele doporučuje), vařené vcelku společně s plody moře, aby nasákly jejich chuť a vůni – přidávají se k plodům moře v poslední fázi vaření.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.