1. května 2017 6:50 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na kalamáry? Zkuste grilovaná chapadla podle šéfkuchaře

Grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor, fenyklová arak omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor, fenyklová arak omáčka | foto: La Loca

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radima Gerlicha z nově otevřené restaurace La Loca na grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor a fenyklovou arak omáčku.

Grilovaná chapadla kalamárů, pyré ze sladkých brambor, fenyklová arak omáčka

(8 porcí)

  • 2 kg chapadel kalamárů
  • 0,5 l červeného vína
  • 0,5 kg mrkve
  • 0,5 kg celeru
  • 1 ks fenyklu
  • 1 ks cibule
  • 2 ks bobkového listu
  • 0 ks černého pepře
  • 20 g čerstvého tymiánu
  • 0,1 l extra paneneského olivového oleje

Mrkev, celer, fenykl a cibuli orestujte v kastrolu na olivoném oleji a přilejte víno. Přidejte kalamáry, bobkový list, pepř, tymián. Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste do měkka asi 1,5 hodiny. Hotové kalamáry ogrilujte a servírujte.

Pyré ze sladkých brambor

  • 1,5 kg batátů
  • 1 kg hrubé mořské soli
  • 0,3 kg bramborové kaše
  • bílý pepř
  • sůl
  • rýžový ocet

Umyté batáty vložte do pekáče a zasypejte mořskou solí a pečte v předehřáté trobě na 160°C asi hodinu. Očistěte od soli a slupky, rozmixujte a dochuťte bílým pepřem, solí a rýžovým octem. Vyšlehejte s bramborovou kaší a servírujte.

Fenyklová arak omáčka

  • 0,3 l omáčky Demi glace
  • 0,3 l kuřecího vývaru
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 2 ks fenyklu
  • 1 lžička mlétého fenyklu
  • 0,1 l lunečnicovéího oleje
  • 0,1 l araku
  • sůl
  • pepř

Fenykl očistěte a nakrájejte na menší kostky. Orestujte na oleji do zlatova, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl a mletý fenykl. Uvařte do měkka, přidejte kuřecí vývar, demi glace, krátce provařte a romixujte. Omáčku přeceďte, přidejte arak, dochuťte solí a pepřem.

Lidovky.cz

Najdete na Lidovky.cz