Pátek 26. února 2021svátek má Dorota 0 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pečený candát je nejlepší s hříbky, radí šéfkuchař

Houbové menu. Zkuste candáta s hřiby, radí Roman Paulus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houbové menu. Zkuste candáta s hřiby, radí Roman Paulus | foto: MAFRA - Tomáš Krist

V konzumaci ryb Češi za světem tak trochu zaostávají, většinou se na stolech objevují v období vánočních svátků. Zkoušeli jste doma připravit jinou rybu než lososa, kapra či pstruha? Zkuste candáta podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse.

Filet z candáta s kroupetem a hřiby

  • 600 g očištěných filetů z candáta i s kůží
  • 50 g šalotky
  • 150 g loupaných krupek (nebo klasických krup předem namočených ve vodě)
  • 30 g sušených hříbků
  • 50 g kořenové zeleniny
  • olej
  • máslo
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • hladkolistá petržel
  • čerstvé houby
  • sůl
  • pepř

Postup: V hrnci osmahneme šalotku a česnek, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a krátce podusíme. Podlijeme vývarem, přidáme krupky, sušené houby a vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut. Poté dochutíme solí a pepřem, lehce zjemníme máslem a před podáváním přidáme ještě hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky. Filátka z candáta osolíme, opepříme, kůži lehce pomoučníme a opečeme na pánvi z obou stran dokřupava. Čerstvé houby opečeme na másle, dochutíme solí, případně pepřem a podáváme společně s rybou a kroupetem.

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...

Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan
Bizarní zážitky z těhotenství: Vůně hlíny, hlava v oblacích a neodolatelná chuť na molitan

Těhotenství přináší hodně zajímavých situací a stavů, které jsou jiné než obvykle. Máte chuť na jídlo, které jste předtím nemohla ani vidět,...