„Událost funguje v této formě již pět let, ve skutečnosti má ale delší tradici, protože se inspirovala tradicí takzvaných epikurejských večeří, kdy bylo jedno menu připraveno v celé řadě zemí v jeden den,“ řekl na dnešní tiskové konferenci francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharagu.
Dubajský food festival 2019: delikatesy kolem světa, skákající šlehačka, aktivní uhlí. A trdelník |
Cílem podle Galharagua je sdílet kulturu gastronomie Francie. „Gastronomie není jen o jídle, je to i vztahu s ostatními, se kterými jídlo sdílíte, nebo o vztahu k životnímu prostředí a lokálním výrobkům,“ doplnil.
V Česku se do projektu zapojí velké restaurace i malá bistra. V Praze mohou zájemci vyrazit například do restaurace Bílá kráva, Á Table!, Alchymist Club Restaurant nebo Bistro Piano. Návštěvníci ochutnají pokrmy typické pro jižní Francii, například levandulový cheesecake, a lokální vína.
Smyslem projektu Gout de France je představit Francii jako gastronomickou velmoc a posílit zájem turistů zemi navštívit. Menu v jednotlivých restauracích záleží na šéfkuchařích, musejí ale dodržet jednotné zadání pro všechna zařízení. Menu tak musí obsahovat předkrm, hlavní jídlo, výběr sýrů, dezert, francouzská vína a šampaňské.
Loni se do akce zapojilo 17 podniků v České republice. Menu sestavené podle předem daných pravidel se podávalo například v Praze, Brně, Plzni nebo Hradci Králové. |