Arancini
Na 12 kuliček budete potřebovat
- 1,5 cibule
- 3 lžíce másla
- 2,25 hrnku rýže arborio
- 225 ml bílého suchého vína
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Náplň
- parmazán
Obalení a smažení
- hladká mouka
- vajíčka
- strouhanka
- slunečnicový olej
Postup: Nejdříve si připravíme rýžovou směs. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji na lžíci másla. Když zesklovatí, přidáme rýži a necháme ji také lehce zpěnit. Podlijeme vínem, necháme odpařit a po naběračkách přidáváme horký vývar. Vždy, když se tekutina do rýže vstřebá, přilijte další. Zároveň s první naběračkou vývaru vše osolte a opepřete. Když vývar spotřebujeme a rýže je tak akorát na skus měkká, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.
Poté rýži vyklopíme do větší nádoby nebo na plech a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme parmazán malé kostičky. Fantazii se ale meze nekladou. Jako náplň si můžete připravit téměř cokoliv, co vám osobně chutná.
Připravíme si mísu s vlažnou vodou, do které si budeme namáčet ruce (můžete použít rukavice). Na mokrou dlaň si lžící naneseme rýži, rozplácneme ji a vyhloubíme díru. Do této díry přidáme nakrájenou kostku parmazánu a uděláme z těsta hezkou kuličku.
Když máme všechny kuličky hotové, rozpálíme si v hrnci olej na smažení. Kuličky obalíme klasickým trojobalem – mouka, vajíčko, strouhanka a dozlatova smažíme. Podávat můžete samotné nebo s jakoukoliv omáčkou, např. rajčatovou nebo sýrovou.