Pečené karbanátky se špenátem a žampióny
3 porce
- 500 g mletého masa (vepřové, mix vepřového s hovězím, případně drůbeží)
- 100 g cibule
- 100 g žampiónů
- 50 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
Postup přípravy: Cibuli a žampióny nakrájejte na malé kostičky, listy špenátu nasekejte nadrobno, česnek rozdrťte. Vše smíchejte pečlivě s masem, solí a pepřem. Dobře propracujte v kompaktní hmotu. Ze směsi vypracujte asi 10 ks karbanátků a ty vložte v pekáčku do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 20-25 minut, dokud karbanátky nezezlátnou.
Maso, žampióny a špenát mohou během pečení pustit šťávu (zejména pokud používáte čisté vepřové, které je tučnější). Tu je škoda vylévat. Proto ji na konci z pekáčku slijte a nechte ji redukovat (zhoustnout) vařením na pánvičce (stačí pár minut na vyšší teplotu). Šťávu použijte na polití zeleninového pyré, které můžete ke karbanátkům podávat. Skvěle se ale také jako příloha hodí třeba pečená zelenina – na fotce pečené plátky batátů (stačí je jemně omaštěné na samostatném plechu péct v troubě spolu s karbanátky), doplněné domácí majonézou.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |