Lidovky.cz

Zaostřeno na: vídeňský speciál ze Vsetína

Pivo

  5:55
Dávno pryč jsou doby, kdy si Česko spojovalo Vsetín s nejlepším hokejem. Valašské město si musí hledat jiné cesty, čím se pozitivně dostat do povědomí. A s rodinným minipivovarem Valáškem se mu to daří.

Vídeňský ležák ze Vsetína zdobí 5,4 procenta alkoholu. foto: Rodinný minipivovar Valášek

Vídeňský speciál 13,5°

Kategorie: nefiltrovaný speciální ležák

Lahev: 1 litr, PET

Alkohol: 5,4 %

Cena: 58 Kč (Minipivovar Valášek, 25. února 2015)

Výrobce: Valášek - rodinný minipivovar ve Vsetíně

Podnik funguje už od roku 2002, těsně před Vánocemi tu tehdy udělali první várku. Jeho záběr je velmi široký, od tradičních spodně kvašených ležáků, přes jejich ochucené varianty (mandlové, višňové či borůvkové) po svrchně kvašená piva.

Dnes otevřený Vídeňský speciál vzniká z vídeňského sladu, žateckého chmelu, kvasnic a jako všechny ostatní piva se značkou Valášek z „měkké vody ze Stanovnice“. Tedy z přehrady zásobující Vsetínsko. Po odšroubování umělohmotného uzávěru a nalití do sklenice vystoupá silná a těžší nasládlá vůně, pěna je sněhově bílá, ale rychle se drolí do bublin a mizí ze světa. Barvu má speciál tmavě zlatou.

Vídeňský speciál

Tento druh světlého spodně kvašeného piva poprvé uvařil v roce 1840 vídeňský sládek Anton Dreher. Použil k němu speciální „natažený“ slad, výsledkem je pivo s nasládlou chutí.

Podobně jako odér působí i plná chuť v ústech čistě sladově a bez žádných další okolků. Zážitek je to velmi dlouhý, po několika sekundách se totiž otevírá ještě výrazné očistné bylinné doznívání zanechávající za sebou mírnou kyselkavost. Říz je rozmělněný.

Vídeňský speciál se Valáškovi povedl, pít se dá klidně celý večer.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.