Teenager jedl velmi nezdravě. Jeho stravu tvořily v podstatě jen chipsy a hranolky. Poprvé navštívil praktického lékaře ve čtrnácti letech, protože se cítil unavený a nemocný. Lékař mu diagnostikoval nedostatek vitamínu B12 a nasadil mu výživové doplňky, píše zpravodajský web BBC.
Teenager se ale nepoučil, dál jedl stejně nezdravě. O tři roky později byl kvůli progresivní ztrátě zraku odvezen do nemocnice v Bristolu, informuje časopis Annals of Internal Medicine. „Vysvětlil to (svou zálibu v nezdravé stravě) jako averzi k určitým typům jídla. Proto hranolky byly skutečně jediným druhem jídla, které chtěl a cítil, že dokáže sníst,“ řekla doktorka Denize Atanová a dodala, že mladík navíc často svačil chipsy a bílý chleba. Nikdy nejedl ovoce nebo zeleninu.
Vyhazuje se zbytečně moc jídla, plýtvání ohrožuje klima i půdu, varuje zpráva. Zemědělství zabírá třetinu souše |
V nemocnici doktoři zjistili, že mladík má stále nízký obsah vitamínu B12 (stejně jako na kontrole o tři roky dříve). Scházely mu také další důležité vitamíny a minerály - měď, selen a vitamín D. K tomu ještě ztratil mnoho minerálů z kostí, což je podle lékařky v tak nízkém věku fatální.
Onemocnění zraku
Doktoři navíc došli k závěru, že mladík kvůli své stravě trpí podvýživou. To ale nebylo všechno. „Viděl pouze skvrny,“ řekla doktorka Atanová. „To znamená, že nemůže řídit a bylo by pro něj obtížné číst, sledovat televizi nebo rozeznat tváře. Může ale sám chodit, protože má periferní vidění,“ doplnila.
Vůně sušeného ovoce. Jak na zimu uchovat vitamíny? |
Mladík podle lékařů trpí onemocněním zraku z důvodu nutriční nedostatečnosti. Nemoc se dá léčit, ale jen pokud je diagnostikována včas. V opačném případě dochází k trvalému poškození zrakového nervu.