Morawiecki sám zveřejnil snímky z restaurace, kde usedl k jednomu stolku s majiteli podniku, ve kterém nikdo neměl nasazenou roušku. Restauratéři podle premiéra využili vládní program pomoci v nynější krizi, způsobené pandemií, a pochvalovali si, že „díky (protikrizovému) štítu můžeme tady sedět a klidně hledět do budoucna“. Morawiecki dodal, že gastronomie představuje důležitou část ekonomiky a také sociální infrastruktury, protože posiluje vazby mezi lidmi. „Využívejte své oblíbené místní restaurace,“ apeloval na krajany.
Polsko, jediný stát EU, co ustál krizi z roku 2008, podle prognóz zase uspěje |
Kritici ovšem připomínají, že podle zásad, vypracovaných vládou, u jednoho stolu v restauraci smí být pouze příbuzní či lidé žijící ve společné domácnosti. Jinak mají lidé sedět samostatně, pokud stolek není vybaven přepážkou, například z plexiskla. A dodržovat odstup mezi sebou.
„Dzięki Tarczy możemy tutaj siedzieć i patrzeć spokojnie w przyszłość” - usłyszałem od właścicieli restauracji. Gastronomia to ważna dziedzina gospodarki i infrastuktura społeczna, wzmacniająca więzi między ludźmi. Korzystajcie ze swoich ulubionych, lokalnych restauracji. 寧☕️ pic.twitter.com/7bfbam3wIv
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) May 22, 2020
Televize Polsat v této souvislosti připomněla, že účastníci jednoho happeningu, který se konal 6. května před parlamentem, byli potrestáni pokutami ve výši 10 000 zlotých (asi 60 000 Kč), přestože měli roušky a dodržovali dvoumetrový odstup.
Před pandemií gastronomické podnikání v Polsku vzkvétalo, hodnotu trhu firma GfK odhadovala na 37 miliard zlotých (asi 222 miliard Kč) a čekal se růst. Asi pětina trhu připadala na podniky rychlého občerstvení.
Ještě před dvaceti lety Poláci navštěvovali restaurace sotva dvakrát do měsíce, loni to byly již čtyři návštěvy a průměrný host měsíčně utratil v přepočtu zhruba 800 korun. Nyní restauratéři podle tisku čekají těžké měsíce a vlnu krachujících podniků, což vytvoří problémy i pro dodavatele.