Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Znovu otevřená cukrárna Myšák: domácí chlebíčky i klasické české zákusky

Jídlo

  6:44
Do cukrárny Františka Myšáka ve Vodičkově ulice chodily po desetiletí pražské rodiny vážené osobnosti. Jeho sladkosti mlsal Oldřich Nový nebo Ema Destinnová, dort od Myšáka měl na své narozeninové oslavě i prezident Masaryk. Vyhlášené zde byly rovněž zmrzlinové a šlehačkové poháry. Na tuto tradici chce nyní navázat znovuotevřená cukrárna, kterou otevřelo Ambiente.

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Nabídne klasické české zákusky, dorty i poháry a doplní je snídaněmi a výběrovou kávou. foto: Filip Šlapal

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici...
Nová cukrárna patřící pod hvězdu Ambiente bude na stejném místě jako cukrárna...

„Podnik provozují lidé z Café Savoy. Budou dodávat sladkosti ze svojí cukrárny a také se pokusí obnovit některé původní receptury cukrárny Myšák,” říká spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek. 

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Nabídne klasické české zákusky, dorty i poháry a doplní je snídaněmi a výběrovou kávou. Nová cukrárna patřící pod hvězdu Ambiente bude na stejném místě jako cukrárna Františka Myšáka, která zde otevřela v roce 1911.

Znovu otevřená cukrárna Myšák: domácí chlebíčky i klasické české zákusky

Vizuální identitu cukrárny navrhlo Studio Najbrt. „Když se nám dostala do ruky historická fotografie výlohy cukrárny Myšák, bylo nám hned jasné, že nebudeme chtít tvořit úplně novou značku, ale pokusíme se o facelift,” vysvětluje Marek Pistora ze Studia Najbrt.

Logo vychází z ručně psaného nápisu a odkazuje k meziválečné tradici české typografie. Barvy jsou inspirovány surovinami na pečení – vanilkou a čokoládou – a doplňuje je zlatý akcent připomínající historický interiér cukrárny s tehdy módními orientálními prvky.

Interiér navržený architektkou Terezou Froňkovou respektuje původní vzhled kavárny z dvacátých let minulého století. „Spodní patro cukrárny je zrekonstruované ve spolupráci s památkáři, nahoře ale nezbylo vůbec nic, protože dům před deseti lety spadl a zůstala jenom fasáda,” vysvětluje architektka. „Původně jsme chtěli jednoduchou, až funkcionalistickou kavárnu, ale vycházíme z původního interiéru, a tak jsme tam potřebovali trochu dekoru i kýče,“ dodává Froňková.

Cukrárna Myšák

Mezi originální recepty cukrárny patřily pomerančové placičky a karamelový krém. Stálicemi nabídky byly tzv. ledovky, indiánky, trdlovec (těsto opékané na rožni) nebo ovoce z marcipánu. Za první republiky pekli cukráři v Myšákovi všechno domácí, kupovali pouze čokoládu. Například ovoce na zimu sami zavařovali. Cukrárna fungovala pod taktovkou rodiny Myšáků do konce války, pak byla úředně zavřena. Největší rána přichází po únoru 1948 – podnik byl znárodněn a přítomnost rodiny Myšáků se stala nežádoucí.

Historická fotografie interiéru
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!