22. října 2010 13:56 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nej receptů, které
můžeme udělat s pórkem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Pórek - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pórek - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Pórek často využíváme podobně jako cibuli - jako základ. Tato zelenina je však výborná sama o sobě. Můžeme ji zapéct, naplnit nebo nakrájet do polévky či pomazánky. Navíc pórek je plný vitaminů, což v tomto sychravém počasí velmi oceníme. Co z něj tedy připravit?

Pórková polévka
- zahřeje v mrazivých dnech a její příprava vám nezabere víc než půl hodiny. K přípravě polévky budete potřebovat jeden pórek. Ten nakrájíte na kolečka a bílé části podusíte na másle doměkka. Zalijete litrem zeleninového vývaru a vhodíte zbylý pórek a 3 na kostky nakrájené brambory. Vaříte asi 20 minut. Poté odlijte polovinu vývaru, rozmixujte a přilijte zpět do polévky. Dochuťte smetanou a ještě krátce povařte.

Zapečený pórek
- pórek můžete také zapéct. Bílé části pórků (6-8 kousků) povařte pět minut v osolené vodě. Pozor, nesmí se vám rozvařit. Poté jej vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Každý kousek obalte v plátku slaniny a naskládejte do zapékací mísy nebo pekáčku. Poté si připravte omáčku, kterou budete pórky potírat. Jak na ni? Smíchejte asi 2 lžíce dijonské hořčice, 6 lžic zakysané smetany a přidejte 10 dkg strouhaného sýra, osolte a opepřete. S omáčkou přelijte pórky a pečte v troubě na 180 stupňů 15 - 20  minut, dokud nebude pórek zlatavý.

Pórek na másle
- je vhodný zejména jako příloha k masu. Tři očištěné pórky (bílé části) nakrájejte podélně na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a plátky pórků na něm osmahněte. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste asi deset minut. Hotový pórek zakápněte citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.

Tip: Hotový pórek můžete podávat i samostatně s křupavou strouhankou. Připravíte ji tak, že na oleji osmahnete na plátky pokrájený česnek, přidáte rozdrobený toustový chléb a opečete dokřupava. Strouhankou pak posypejte dušený pórek.

Pórková pomazánka
- na lehkou a chutnou pomazánku budete potřebovat jeden malý pórek, ten očistěte a najemno pokrájejte. Smíchejte s 2 balení Lučiny a jedním menším jogurtem. Dochuťte čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka) a osolte. Můžete přidat i lžičku hořčice pro dochucení. Podávejte s křupavou bagetou.

Plněný pórek
- plnit nemusíte jen papriky, i zelenina jako pórek může být ideální. Důležité je bílou část pórku šikovně naříznout, abyste jej mohli naplnit nádivkou. Připravit si můžete tu 'klasickou' z mletého masa. Na ni budete potřebovat: zhruba 300 čerstvě mletého masa, vejce, cibuli, čerstvé bylinky, stroužek česneku, strouhanku, sůl a pepř. Cibuli oloupejte a nakrájete ji nadrobno. Do větší mísy dejte mleté maso, vajíčko, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osolte, opepřte a řádně promíchejte. Hmotou naplňte pórky a vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz