"Nemusíte být zarytými vegetariány, abyste zjistili, že bezmasá jídla jsou chutná a pestrá," lákají na festival jeho organizátoři. Pokud nevěříte, vyzkoušejte tyto dva recepty:
Houbové risotto se špenátovou rolkou z jarního těsta a kozím sýremRENOMMÉ RESTAURANT Budete potřebovat: 100 g žampionů * 100 g Shitake * 50 g sušených hub 200 g arborio rýže * 100 ml bílého vína * 150 g máslo * šalotku (asi 3 kusy) * česnek (2 stroužky) * 0,5 kg špenátu * 4 pláty jarního těsta * 300 g kozího sýra, 50 g parmezánu * sůl, pepř Postup: Polovinu šalotky a česneku nasekáme najemno, zpěníme na tuku a přidáme špenát, ten orestujeme tak, aby se špenát pouze prohřál, ale nepustil vodu, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na kostky a smícháme s vychlazeným špenátem, vzniklou směs rozdělíme na 4 díly. Pláty jarního těsta potřeme přepuštěným máslem a poklademe díl špenátové směsi a sbalíme do rolky. Vzniklou rolku pečeme 10minut na 180°C. Zbylou polovinu šalotky a česneku nakrájíme najemno a zpěníme na tuku, přidáme nakrájené žampiony a shitake, zarestujeme spolu s rýží, zalijeme bílým vínem a vývarem, přidáme sušené houby a vaříme dokud rýže nezměkne, na konec přidáme zbylé na kostičky vychladlého máslo a parmezán. Dochutíme solí a pepřem. |
Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbamiFLUIDUM RESTAURANT Budete potřebovat: 400 g nudlového těsta * 250 g čerstvého sýra * 2 artyčoky * 1 mrkev * 100 g hlívy ústřičné * 1 tuřín * 100 g čerstvého špenátu * 1 žloutek * 50 g parmazánu * sůl, pepř Postup: Vyválíme nudlové těsto natenko cca. 1 mm. Polovinu zeleniny mimo špenátu povaříme a nasekáme najemno. Smícháme se žloutkem, čerstvým sýrem a parmazánem, dochutíme solí a pepřem. Z těsta vykrájíme taštičky cca 8x8 cm, naplníme zeleninovou směsí, překryjeme druhou vykrojenou taštičkou a okraje stlačíme k sobě. Dáme do vroucí osolené vody vařit 3-5 min. Druhou část zeleniny pokrájíme na menší kostičky a orestujeme na olivovém oleji do měkka, před podáváním přidáme špenát a přidáme trochu vody. Osolíme a opepříme. Na talíř dáme nudlové taštičky a přes ně položíme restovanou zeleninu. |
Pokud se vám nechce vařit, vyražte přímo do restaurací. Speciální tříchodová menu pořídíte za cenu 290 Kč. Více informací na www.vegetfest.cz