Rýže | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: Lidovky.cz

Co dělat s rýží ze včerejška

Rýže | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
4. září 2009   10:51 | Lidovky.cz
Link
Link
O rýži bych mohl mluvit nekonečně dlouho: o používání nejrůznějších technik pro její přípravu, o tom, proč je lepší jasmínová než indická basmati (je voňavější a více se lepí, což mi vyhovuje) nebo třeba, že kvalitu rýže můžete poznat podle pachu už při otevření obalu – schválně to někdy zkuste porovnat.

Myslím si, že značka Tilda je absolutně nejlepší, občas je k vidění i tady… Ale dnes bych rád ztratil pár slov hlavně o "rýži včerejší".

V Asii se zbytky rýže nikdy nevyhazují. Je to totéž jako v Čechách vyhodit chleba – vždycky se dá přece nějak zužitkovat. My z ní nejčastěji připravujeme fried rice, čili smaženou rýži. Dobrou smaženou rýži dokonce nikdy neuděláte z čerstvě navařené, protože je příliš měkká a lepivá.

Výchozí surovina musí být vychladlá a suchá. Rýže je proto druhý den ke smažení ta jediná správná – vlhkost se z ní dávno odpařila.

Receptů jsou mraky a v podstatě je důležitá jen technika přípravy, ne ingredience. Ty se často složí samy z toho, co doma najdete. Když přijdu večer z restaurace, kde moc nejím, jelikož nemám u vaření takovou chuť, dělávám si smaženou rýži z toho, co nabízí lednička: třeba i z párků nebo šunky, vajíček, jarní cibulky, hrášku, sojovky a trošky sambalu (ostré červené omáčky), opravdu můžete použít všechno možné.

A jak na to: rozpalte olej v pánvi a rozklepněte do ní 2 vajíčka. Rozmíchejte jako byste dělali míchaná vejce. Přidejte šunku, jarní cibulku, česnek nakrájený na plátky, chcete-li, tak i chilli omáčku, zeleninu (například hrášek), osolte a opepřete. Vložte rýži a zastříkněte trochou vody, sojové omáčky a jednou lžičkou sladké sojové omáčky kecap manis, o níž jsem tu už minule také mluvil. Dobře promíchejte a případně dochuťte podle sebe.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

diskuse (4)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

Tunisko, Djerba
Tunisko, Djerba

snídaně, letecky, 11 nocí

cena za osobu od 29 490 Kč

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
manoj Tilda není jen basmati 14:56 26.11.2009
Petr Tilda je basmati, pak verte asiatovi 21:02 15.11.2009
Petr Placa hlouposti 20:59 15.11.2009
Rejpal Zmaten 23:12 4.9.2009

Počet příspěvků: 4, poslední 26.11.2009 02:56 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Výbuchy, trosky, slzy. Válka v Gaze očima fotografů
Paříž, šampaňské a úsměvy. Stoprvní Tour de France se loučí
Připlutí Costy Concordie. Z národní ostudy se stala velká show
Tour de France trochu netradičně. Jak ji vidí fotografové?
Nizozemsko ve smutku. Letadlo přivezlo ostatky obětí letu MH17
Hasiči měli kvůli pondělním bouřím stoky výjezdů
Izrael nepřestává útočit a exodus Palestinců
Malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině

Zpět na článek:Co dělat s rýží ze včerejška

Klíčová slova: Rady Ari Munandara, ,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI