Serviruje se zprava, sklizi se zleva. To proto, ze vetsina cisniku jsou pravaci a zbytky pokrmu diskretne odklidi na hromadu taliru na leve ruce za zady hosta.
At ma vase stolovani sebevetsi uroven, vuni vysledneho produktu(lejna) to nikterak neovlivni. Nicmene malomestaci se pri tom zrejme citi dostatecne dustojne a velkolepe.
Číšník servíruje zprava, ale odnáší talíře zleva!!! Prostě platí pravidlo, že co se na stůl nese, donese se zprava, co se ze stolu odnáší, odnáší se zleva.
k poznamce husakovi deti ta pisatelka je uplne blba a byla i za husaka a jak je videt tak ji to zustalo -pro klaru
Odhaluje Vás věta: „Možná jsou to pro vás nepodstatné drobnosti, ale právě ty povznášejí obyčejnou konzumaci jídla na vyšší úroveň.“ „Obyčejnou konzumaci jídla“ není třeba „povznášet na vyšší úroveň“. Kdo tak činí, ten taky odtahuje malíček, když pije. Ten se však odtahoval kdysi coby důkaz, že prstík, kterým si vytíral after, smrdí. A to že se nedělá. A při jídle se nemluví (jako v klášteře). A s plnou pusou se taky nemluví. Přičemž málokdo se podiví nad tím, že vůbec při jídle dochází ke stavu Plné pusy? Anebo chce být řečeno, že když mám dršku narvanou knedlou, mohlo by mi být špatně rozuměno, když hodlám kvitovat kvalitu svíčkové: „Do busela pýt ae doba piče, co žay dy kávy…“. Ups, a ukápla mi omáčka za trest. Fajn bývá taky, když vzorně předkloněný číšník s naškrobenou utěrkou přes paži duje nemytým potem. „Máte ještě nějaké přání?“ „Běž do prdele, kelnere!“
Je pravda, že nekteří čísnící smrdí a to nejen cigaretami ale hlavně potem a dokonce i ženské.
Číšník by měl být průvodcem, ne jen "služebníkem" a nosičem, ale mnohdy na dotaz na konkrétní jídlo jen pokrčí rameny a neví. To samé při dotazu na doporučení jídla nebo nedej bože při snaze nechat si poradit při výběru vína.
Zatím je u nás jen velmi málo restaurací, kde jsou schopni nabídnout opravdu kvalitní servis.