30. října 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Divadlu loutek v Ostravě
dostavěli věž. A moc se povedla

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Alternativní scéna Divadla loutek Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Alternativní scéna Divadla loutek Ostrava | foto: Ester Havlová
Na Černé louce v Ostravě bylo nápaditě rozšířeno Divadlo loutek. V nové části najdeme i amfiteátr.


V roce 1999 se v Ostravě otevřela novostavba Divadla loutek. Její podoba vzešla z architektonické soutěže. O dvanáct let později bylo divadlo doplněno přístavbou ve formě pětipodlažní věže.


Alternativní scéna Divadla loutek Ostrava

Není snadné navázat na vlastní projekt, navíc s větším časovým odstupem. Zvláště když byla původní budova divadla, dokončená roku 1999, koncipována jako solitérní. Autorům přístavby se to podařilo se ctí, a troufám si tvrdit, že dostavbou dokonce i výrazně zhodnotili původní objekt. Nejen po funkční stránce, kdy ho doplnili o přidané provozy, ale také po stránce urbanistické. Díky venkovnímu amfiteátru, který sestupuje až do podzemí, a může tedy sloužit jako hlediště i pro představení hraná částečně v interiéru, je přístavba vzorně propojena s okolním prostředím. Navrásněné vnější stěny venkovního hlediště mají časem porůst popínavými rostlinami a ještě více ho tak propojit s parkem. Zatím se zdá, že to nebude tak lehké. Už dnes je však možné zakrýt ho před představením plachtou uchycenou do bočních stěn amfiteátru, domu a do dvou přidaných ocelových sloupů, a zvýšit tak komfort diváků.

Jako bazilika a kampanila


Logika dostavby je jednoduchá. Rozměry věže, jež díky své štíhlosti působí vyšší, než ve skutečnosti je, byly odvozeny z provaziště existujícího divadla. Zdání velikosti napomáhá i monumentální členění věže pravidelnými okenními otvory, které je porušeno pouze spirálovitým schodištěm vinoucím se po fasádě, orlojem a plastikou zobrazující hvězdnou oblohu.

Samotná stavba je naopak mnohem prostornější, než se zdá zvenku. Největší prostory sálu a jeho zázemí jsou totiž umístěny v podzemí. Kontakt s okolím ale výborně zajišťuje již zmíněný venkovní amfiteátr s kapacitou obdobnou sálu v interiéru, tedy až 140 návštěvníků. Inspirací pro formu dostavby byl podle autorů vztah baziliky a kampanily, nezřídka dodatečně stavěné věže. Skutečné propojení mezi původní budovou a věží je realizováno pomocí dvoupodlažního prostoru, který se díky svému zasklení od obou hmot výrazně liší, a pomáhá je tak chápat jako samostatné. Hmoty se tedy nesčítají do jednoho velkého celku.


Štíhlá věž přístavby je výborně propojena s venkovním prostorem pomocí částečně zahloubeného amfiteátru, který klesá až k jevišti alternativní scény

Pětipodlažní věž je naplněna převážně administrativním zázemím instituce, včetně samostatných kanceláří, jednacích místností, ale i skladu loutek. Zázemí je řešeno racionálně i velkoryse zároveň. Plné dveře v masivních dubových rámech jsou vždy vylehčeny pomocí horního nadsvětlíku.

Za diskutabilní považuji řešení vnější fasády, především v dopadu na interiér. Otvory od podlahy ke stropu jsou v betonové konstrukci vyplněny buď fixním, neotvíravým sklem, nebo překližkovou výplní, která v sobě obsahuje skryté větrací otvory, zvenku snadno přehlédnutelné. Fakt, že skla nedisponují žádným vnějším stíněním (pouze systémem vnitřních žaluzií), klimatu mělkých kanceláří příliš neprospívá. Výborně jsou naopak pomocí individuálních skříňových sestav řešeny prostory pod a nad schodnicí, které nezůstaly uzavřeny, a částečně tak rozšiřují velikost každého patra.

Schodiště coby pozvánka dovnitř


Pro návštěvníka zázemí představuje velký zážitek schodiště vinoucí se po vnější fasádě. Nejen že jeho červeň je značně nezvyklá a výrazná, ale i díky velkému bezrámovému zasklení, které sleduje šikmost schodnic, umožňuje výbornou představu o prostoru Černé louky. Naopak v noci pomáhá takto nasvětlený červený prostor navodit divadelní atmosféru. Navíc také toto nezvyklé uspořádání navozuje pocit, že věž je mnohem vyšší, než ve skutečnosti je, což je v divadelním prostředí vhodný a působivý efekt.


Detail schodiště

V přízemí se nachází dvoupodlažní foyer s výstavou soch a kavárna, která byla bohužel v minulých dnech uzavřena (doufejme, že pouze dočasně). Ve foyer hraje hlavní roli těleso výtahu, které propojuje druhé podlaží s podzemní scénou. Zároveň jím prochází ocelový most, který spojuje druhá patra obou částí budov.

Po konstrukční stránce je stavba realizována pomocí podhledového betonu. Rozhodnutí umístit schodiště na vnější stranu budovy (postup, který v architektuře posledních let proslavil renomovaný holandský architekt Rem Koolhaas a jeho kancelář OMA ve své realizaci holandské ambasády v Berlíně) si toto konstrukční řešení v podstatě vynutilo. Beton dominuje i interiéru, kde zůstal odhalen v maximální možné míře. Uvnitř nenajdeme podhledy, a technické instalace jsou tak všude viditelné. Podzemí naopak působí mnohem větší, než ve skutečnosti je. Kompoziční nápad postavený na principu dvou pootočených půdorysných čtverců (scéna a vnější zeď) umožňuje dovnitř pohodlně rozmístit jeviště se čtyřmi přilehlými scénami i dostatečně kapacitním zázemím herců.

Inspirace pro další stavby


Doufám, že architektonická kvalita alternativní scény Divadla loutek úspěšně nastaví laťku pro možné další novostavby a rekonstrukce v prostředí Černé louky a spolunasměřuje vedení města k vyhledání autorů těchto staveb formou architektonických soutěží, a nikoliv pomocí výběrových řízení o nejnižší cenu, jako tomu bohužel bývá stále ještě často zvykem. Věřím ale, že toto již dnes v moravskoslezské metropoli vědí.


FAKTA:

Alternativní scéna Divadla loutek Ostrava

Dokončeno: 2011 ¨

Autoři: Petr Hájek, Gabriela Minářová, Bronislav Stratil

Spolupráce: Jindřich Bartoníček, Radka Drmotová, Jan Filip, Jan Vacek

Investor: DLO, Pivovarská 3164/15, Ostrava

Náklady: 78 mil. Kč (70 mil. Kč dotace EU)

Za zmínku určitě stojí fakt, že obě stavby, jak hlavní budova divadla, tak jeho následná dostavba, se mohou pyšnit titulem Ostravský dům roku za roky 1999 a 2011. Rovněž velmi kvalitní je úprava venkovních přilehlých prostor pomocí žulových dlažebních kostek. Ty jsou navíc ozvláštněny rozměrnými slunečními hodinami a sezenímv podobě hracích kostek, které číslicemi upozorňují na přesný čas.


Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.