20. července 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Döner kebab prý nepochází z
Berlína, ale z jihu Německa

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Kebab - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kebab - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Za rodiště döner kebabu, patrně nejoblíbenější pochoutky rychlého občerstvení v Německu, je považován Berlín, jehož obyvatelé mohli grilované jehněčí maso se zeleninou a omáčkou v pita chlebu poprvé okusit na počátku 70. let minulého století.

Prvenství Berlína ale nyní zpochybnil Nevzat Salim, který tvrdí, že s otcem původně tureckou specialitu prodávali na jihu Německa už o několik let dříve.

"Náš první stánek s dönery jsme měli tehdy na tržišti v Reutlingenu," zavzpomínal devětapadesátiletý Salim na rok 1969, kdy údajně s otcem prodal první döner kebab na německé půdě. Do Bádenska-Württemberska přišel o rok dříve z rodného Turecka, kde pracoval také v provozech rychlého občerstvení.

Novinku prý nejprve prodávali na akcích turecké komunity a až později ji nabídli Němcům, kteří si ji oblíbili, i když zpočátku netušili, o co jde. "Děti volaly na rodiče: 'Tati, tak velkou sekanou jsem ještě neviděl'," vybavuje si rodák z turecké Bursy první setkání Němců s masem grilovaným na velkém svislém špízu, které tehdy s otcem plnili do veky. Své tvrzení dokazuje zažloutlou fotografií pocházející údajně z roku 1969, která je zachytila při prodeji tohoto pokrmu.

"Pokud ten rok souhlasí, pak bude třeba přepsat dějiny döneru v Německu," prohlásil šéf oborového sdružení Dehoga v Bádensku-Württembersku Jürgen Kirchherr. "Je to více než překvapující," dodal.

Kdo je otcem německého döner kebabu?

Salimovo vystoupení ještě více zamotalo spory o "otcovství" německého döner kebabu. Až doposud se mělo za to, že ten údajně první naservíroval berlínský Turek Mahmut Aygün ve své restauraci Hásir v březnu 1971.

Sdružení tureckých výrobců döneru v Evropě pak za jeho vynálezce považuje Kadira Nurmana, který o rok později začal tuto pochoutku prodávat v rychlém občerstvení u západoberlínské stanice metra Zoo.


Oproti původnímu způsobu podávání kebabu v jejich vlasti - na talíři s rýží - jej oba začali nabízet v rozkrojeném kusu pečiva, což strávníkům umožnilo brát si tento pokrm sebou a mělo nezanedbatelný podíl na nárůstu jeho obliby. Dnes je po celém Německu zhruba 15.000 stánků s döner kebabem a jeho výrobci a prodejci pořádají dokonce specializovaný veletrh zaměřený jen na něj.

Nurman si loni z veletrhu odnesl ocenění za vynález döneru. "To mě štve, protože to prostě není pravda," prohlásil Salim, kterému prý nejde ani o titul "otce" döner kebabu, ani o slávu. "Döner má v Německu dlouhou historii a já na ní mám podíl. Nechci, aby se na to zapomnělo," vysvětlil.

Lidovky.cz, ČTK
  • 12Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.